Americký konvoj dorazil do Prahy. A hned došlo k incidentu

27.05.2016 14:11

Vítací akce amerického armádního konvoje na ruzyňském letišti, kterou svolal redaktor Reflexu Jiří X. Doležal, se v začátku nesetkala s velkým ohlasem. Stejně dopadla i akce aktivisty tzv. pražského Majdanu Tomáše Peszynského. Na vině byl zřejmě hustý déšť. Přítomni však byli i ultranacionalisté, kteří při průjezdu konvoje bučeli.

Americký konvoj dorazil do Prahy. A hned došlo k incidentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Příjezd amerického konvoje do kasáren v Praze Ruzyni. Přivítat ho přišly desítky lidí

„Je tu asi tak 20 lidí, z toho 15 novinářů. Peszynski ani konvoj nikde,“ komentoval situaci krátce po 13. hodině z místa redaktor ParlamentníchListů.cz. Podle jeho zprávy redaktoři Reflexu mávali americkou vlajkou, jeden z přítomných mužů pro změnu salutoval každému třetímu autu, které kolem něj projíždělo.

Jiří X. Doležal, který celou demonstraci svolal, situaci následně okomentoval tak, že vzhledem k absenci odpůrců Spojených států amerických vítá Česká republika Američany jednohlasně. 

Na místě je však i skupinka lidí kolem známé ultranacionalistky Lucie Haškové, jež je zahalena do českých vlajek a cigaretového dýmu. Podle redaktora ParlamentníchListů.cz se však rozčilují nad tím, že na místě někdo pouští českou hymnu. 

Po 14. hodině už byla situace odlišnější. Na místě bylo podle našeho zpravodaje kolem stovky lidí, vesměs ale prý z médií. „Velká část sedí jen v autech a schovává se před nepřízní počasí,“ uvádí. Na česko-americký piknik pořádaný Tomášem Peszynským dorazilo devět lidí, z toho tři malé děti. Akce měla být podle pozvánky opakem „kolaborantského vítání Nočních vlků“. „Kdo nechce být putinisty, nechť vítá Američany. Pojďte ukázat, že jsme pohodoví Zápaďáci, a ne zapšklí Východoevropané,“ uváděli v pozvánce pořadatelé.

Když konvoj dorazil na místo, skupina kolem Lucie Haškové se mu pokusila zatarasit cestu. Když je odehnali policisté, ukazovali na ně prostředníčky a bučeli. Po průjezdu konvoje poté vyrazili pryč, křičíc o svobodě slova. Šli si pouze však stoupnout o kousek dál, aby mohli průjezd blokovat ještě víc. Kolem 16. hodiny vjel konvoj do areálu ruzyňských kasáren.

Konvoj nabral zpoždění

Hraničním přechodem Rozvadov na Tachovsku projelo dnes po 11:00 prvních 35 vozidel americké vojenské techniky z armádního konvoje, který míří na cvičení Saber Strike do Pobaltí. Vojenský konvoj, který má čítat přibližně 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky, se bude přes ČR přesunovat do pondělí.

Kvůli bezpečnosti a plynulosti dopravy má být konvoj vzhledem ke své velikosti rozdělen na devět částí. Mezi nimi mají být nejméně půlhodinové rozestupy.

Američtí vojáci jedou z bavorské základny ve Vilsecku. Do České republiky vstoupili oproti plánu o hodinu a půl později. První noc v ČR stráví v Praze v ruzyňských kasárnách, další dvě pak jedna část konvoje ve Vyškově a druhá v Přáslavicích. Součástí přesunu amerických vojáků bude i společné cvičení s českými vojáky, zaměřené na střeleckou přípravu, vojenské ležení a řízení vozidel.

Loni přes Česko přejížděly dva podobné konvoje americké armády. Velkou pozornost vzbudil především první z nich. Nejprve zněly hlasy především jeho odpůrců, Američany ale nakonec po celé trase provázely tisíce příznivců a odpůrci byli v menšině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…