Americký velvyslanec: „Chtěl bych Česko pochválit“. Za letadla i Ukrajinu

06.02.2024 22:48 | Monitoring

Česká republika podepsala nákup amerických letounů F-35 za 150 miliard korun. Nákup stíhaček koncem ledna stvrdili svým podpisem ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec Bijan Sabet. Ten za tento krok Česko ocenil, v rozhovoru pro Aktuálně.cz hovoří o historickém okamžiku a nejlepší volbě.

Americký velvyslanec: „Chtěl bych Česko pochválit“. Za letadla i Ukrajinu
Foto: Archiv MO ČR
Popisek: Ministryně obrany Jana Černochova s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem po podpisu smlouvy na nákup F-35

„Je to historický okamžik. Česká vláda strávila značné množství času studiem potřeb těchto letadel a společně jsme dospěli k tomu, že je to ta nejlepší volba. F-35 je nejlepší pokročilý stíhací letoun, díky kterému jsou naše země silnější, a to včetně celého NATO. Z obranného hlediska to je velmi důležitý krok, obzvlášť v dnešní době,“ uvedl Sabet v rozhovoru pro Aktuálně.cz na dotaz, jak nákup letounu ovlivní česko-americké vztahy.

Českou vládu pochválil také za to, že vztah se Spojenými státy upevňuje. „Velmi mě těší, když slyším, jak Česko a česká vláda všude říká, že náš vztah nikdy nebyl pevnější, a já s tím naprosto souhlasím,“ uvedl potěšeně. Věří, že se na tom nic nezmění, ani pokud se příštím americkým prezidentem opět stane Donald Trump.

V rámci druhého výročí od války na Ukrajině ocenil obrovskou pomoc, která z České republiky plyne. „Jako první bych chtěl pochválit Česko za to, jakým lídrem v pomoci Ukrajině se od začátku války stalo. Byli jste první, kdo zemi poskytli vojenskou pomoc, a o všem jste rozhodovali rychle a rozhodně. Bylo to úžasné a skutečně inspirující,“ řekl americký velvyslanec.

Často zaznívající kritiku, že naopak pro Západ už není pomoc Ukrajině prioritou, vyvrátil následujícími slovy: „Spojené státy se k tomu vyjádřily velmi jasně. Prezident Joe Biden řekl, že budeme Ukrajinu podporovat, jak dlouho to bude potřeba. Tento postoj se v žádném případě nezměnil. Dodnes USA poskytly Ukrajině téměř osm miliard dolarů na humanitární i vojenskou pomoc a právě Biden hrál vedoucí roli při sjednocování spojenců, aby Ukrajinu podpořili a hnali Rusko k odpovědnosti,“ dodal americký velvyslanec Bijan Sabet.

První americké stíhačky mají do Česka podle informací dorazit v roce 2031, všechny pak do roku 2035. Celkem objednaných jich je čtyřiadvacet. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti odhaduje resort obrany na 322 miliard.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Za nefunkční americké krámy, které nás v souhrnu vyjdou na stovky miliard, zaplatí pětidemoliční vláda předem, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJamščik , 07.02.2024 11:27:45
Postklimakterická ministryně války Černochová je pro tuto zem stejnou pohromou, jako je každá stará zaprahlá jalovice pohromou pro chlív. Na operaci dítěte se dělají sbírky, ale na předražené americké krámy a na zbraně a munici pro banderovce nás pětidemoliční lůza zadluží na generace. A ještě přitom okrade důchodce, invalidy a řadu pracujících.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …