Američtí vojáci po čase znovu projedou Českem. Odpůrci už se činí

08.09.2015 21:00

Zítra by měl do Česka dorazit další konvoj amerických vojáků, který v rámci Dunajské jízdy míří na cvičení do Maďarska. A v Praze se proti dalšímu průjezdu vojáků USA demonstrovalo. „NATO nás má na lopatě,“ hlásají např. transparenty na Klárově.

Američtí vojáci po čase znovu projedou Českem. Odpůrci už se činí
Foto: Hans Štembera
Popisek: V areálu kasáren 17. listopadu si mohli lidé prohlédnout americkou vojenskou techniku zblízka. I přes nepříznivé počasí byl zájem velký

Server Novinky.cz informoval o protestech proti Dunajské jízdě, která Českem projede mezi 9. a 14. zářím. Odpůrci průjezdu konvoje tvrdí, že jde jen o další zbytečné vyhrocení už tak napjaté bezpečnostní situace. „Nechceme, aby se tady promenádovala jakákoliv vojska, ať ze severu, východu nebo západu. Nikdo tady nemá co dělat,“ konstatovala Eva Novotná z iniciativy Ne základnám, která akci spolupořádala.

Demonstranti se zostra pustili do vlády, neboť právě ona průjezd amerických vojáků povolila. Na rozdíl od jarní akce ale tentokrát nejsou v plánu setkání s občany. Znovu se ovšem ukazuje, že průjezdy zahraničních vojáků nejsou v Česku ničím neobvyklým. Za první pololetí tohoto roku proběhly podobných přesunů stovky, většinou letecky, po zemi jich bylo 105.

Transparenty demonstrantů varovaly, že průjezd vojáků může být jen začátkem dalších akcí. Lidé se mohli také dočíst, že nás má NATO na lopatě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…