Ameriku prý objevili muslimové. Tak se to budou učit děti v jedné členské zemi NATO

20.11.2014 11:09

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal pokyn vzdělávacím institucím v zemi, aby při výuce zdůrazňovaly přínos islámu světové vědě a umění, a to včetně údajného objevení Ameriky muslimskými námořníky. Informoval o tom na svých internetových stránkách turecký deník Hürriyet.

Ameriku prý objevili muslimové. Tak se to budou učit děti v jedné členské zemi NATO
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Erdogan při úterní návštěvě náboženské školy v metropoli Ankaře prohlásil, že nestrpí, aby islámská civilizace byla považována za méněcennou ve srovnání s jinými civilizacemi.

Muslimové prý objevili Ameriku o 300 let dříve než Kolumbus

O víkendu prezident tvrdil, že muslimové objevili Ameriku více než tři století před Kryštofem Kolumbem, a vysloužil si za to kritiku a posměch v médiích. Podle Erdogana je ale jejich chybou, že nevěří, že by muslimové něco podobného dokázali. Prezident dodal, že jeho tvrzení není nové a že je o něm přesvědčena řada tureckých akademiků.

Byla  v roce 1492 na Kubě mešita?

Erdogan svůj výrok o objevení Ameriky opírá o zápis v Kolumbově deníku, v němž je údajně zmínka o mešitě na jednom z kopců na Kubě. Řada expertů je nicméně přesvědčena, že Kolumbův odkaz byl metaforický a že popisoval tvar kopce, který se zčásti podobal mešitě.

Erdogan svou teorii nepodpořil dalšími důkazy

„Muslimští mořeplavci dorazili do Ameriky v roce 1178," uvedl Erdogan na konferenci v Istanbulu. „Kontakty mezi Latinskou Amerikou a islámem sahají do 12. století," dodal, aniž svou teorii podpořil dalšími důkazy. Kolumbus podle všeobecně uznávaného názoru objevil Ameriku v roce 1492, když se pokoušel najít novou cestu do Indie.

Vikingové předstihli Kolumba o 500 let

První lidé přišli do Ameriky z Asie. Předpokládá se, že překročili Beringův průliv asi před 15.000 lety. Prvními evropskými návštěvníky Severní Ameriky byli podle všeho vikingští mořeplavci, kteří předstihli Kolumba zhruba o 500 let.

O objevení Ameriky teoretizoval svého času i bývalý libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, podle kterého kontinent jako první navštívil jistý emír Ká, podle kterého byl prý i pojmenován. Kaddáfí byl ovšem ve svých výpravách do historie ještě odvážnější: Podle něj byl i anglický dramatik William Shakespeare ve skutečnosti Arab, a sice šejk Aspír.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…