Amnesty International tepe Turecko: Do válečných zón vrací děti, těhotné ženy a na hranicích střílí do lidí

01.04.2016 13:55

Organizace Amnesty International upozornila na skutečnost, že Turci poslali tisíce uprchlíků do válečné Sýrie. Mezi nimi byly i děti a těhotné ženy. Informaci přinesl server ČT24.cz.

Amnesty International tepe Turecko: Do válečných zón vrací děti, těhotné ženy a na hranicích střílí do lidí
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Odborníci z organizace však varují, že jakékoliv návraty z donucení jsou nezákonné, a to z tureckého, unijního i mezinárodního práva. Informace o nucených návratech získala Amnesty International od svědků z turecké provincie Hatay. 

Do Evropské unie se v té souvislosti obul ředitel Amnesty International pro Evropu a střední Asii John Dalhuisen. Ten uvedl, že vedoucí představitelé EU ve své zoufalé snaze utěsnit hranice ignorují jasná fakta. „Turecko není bezpečná země pro syrské uprchlíky a každým dnem je to horší,“ řekl. Podle dohody Turecka s Bruselem by navíc měli být do Turecka vraceni Syřané připlouvající na řecké ostrovy. Turečtí politici však slíbili, že Syřany nebudou vracet do oblasti konfliktu. Amnesty International je však přesvědčena, že těmto lidem hrozí nebezpečí. Podle Dalhuisena totiž země vrátila do Sýrie v posledních sedmi až devíti týdnech několik tisíc uprchlíků. „V případě, že vše půjde podle plánu, existuje velmi reálné riziko, že některé z těch, které EU pošle zpět do Turecka, budou mít stejný osud,“ řekl.

  • Původní text ZDE

Dalhuisen zároveň také upozornil na rozsah a nelidskost nucených návratů. Podle svědků totiž Turci poslali zpět do vlasti například děti bez rodičů či těhotnou ženu v osmém měsíci. 

„Během několika posledních měsíců Turecko zavedlo vízovou povinnost pro Syřany, kteří přiletí do Turecka letadlem, zapečetilo své pozemní hranice se Sýrií a střílí po lidech, kteří se je snaží překročit,“ uvedl také Dalhuisen. Podle něj se kromě Evropy stává pevnost také z Turecka.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…