Analytička: Dlouhé čekání na vládu poškodí ekonomiku

27.10.2013 17:44

Výsledky českých parlamentních voleb s vysokou pravděpodobností vyústí ve vleklá jednání o podobě nové vlády. V takovém případě by vzrostla nejistota ohledně budoucího nasměrování hospodářské politiky a mohlo by to negativně ovlivnit podnikatelskou a spotřebitelskou náladu i oživení domácí poptávky na přelomu letošního a příštího roku. Uvedla to podle listu The Financial Times analytička Magdalena Polanová z bankovní společnosti Goldman Sachs.

Analytička: Dlouhé čekání na vládu poškodí ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Deník The Financial Times nicméně upozorňuje, že výsledek voleb bude znamenat odklon od úsporných opatření a že politika jakékoliv nové koaliční vlády se bude více zaměřovat na podporu hospodářského růstu. Bývalé vládní pravicové strany byly podle listu voliči potrestány za svou úspornou politiku, která měla za cíl dostat pod kontrolu veřejné finance, ale současně přispěla k recesi české ekonomiky.

The Financial Times dnes rovněž uvedl, že nejasný výsledek českých parlamentních voleb ještě více posílí prezidenta Miloše Zemana, který svou moc rozšiřuje i přes omezené ústavní výsady. Deník stejně jako ostatní zahraniční média považuje za největšího vítěze miliardáře Andreje Babiše, který zůstal jen v těsném závěsu za první sociální demokracií.

V sobotu list upozornil, že finanční trhy volby převážně ignorovaly díky ekonomické stabilitě České republiky podporované nízkým veřejným dluhem a nízkými náklady na půjčky. Dodal však, že nebezpečí vleklých jednání o sestavení vlády by mohlo trhy znepokojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…