Analytička Zlámalová naštve všechny, co rádi nadávají na čecháčky: Čísla mluví jasně, naše štědrost roste ještě více než ekonomika

23.12.2019 20:40

Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová se ve svém komentáři na serveru Echo24.cz zaměřila na analýzu o tom, jak se vyvíjí v Česku dobročinnost, již si na základě dat Ministerstva financí a Generálního finančního ředitelství nechala zpracovat Nadace Via. Ochota darovat v Česku prý stoupá, a to rychleji než prosperita.

Analytička Zlámalová naštve všechny, co rádi nadávají na čecháčky: Čísla mluví jasně, naše štědrost roste ještě více než ekonomika
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ekonomická novinářka Lenka Zlámalová

O darované částky je možné si snížit daně, právě daňová přiznání proto dávají dobrý přehled, jak si v této oblasti skutečně stojíme. Zlámalová dodává, že od roku 2000 roste rychleji než platy i výkon ekonomiky. A to za sebou v posledních letech máme rekordně rychlý růst platů i ekonomického výkonu země. Poslední data jsou prý z roku 2017, protože za rok 2018 ještě nejsou zpracována všechna daňová přiznání.

Průzkum ukázal, že každý z dárců věnoval v průměru 13 390 korun. V přepočtu na obyvatele dal každý obyvatel České republiky 213 korun za rok. V Praze to byl se 400 korunami téměř dvojnásobek celostátního průměru. Skutečné dary budou ale podle analýzy pro Nadaci Via výrazně vyšší. Jen se nedají v daňových přiznáních dohledat.

„Zatímco převážná většina firemních darů se promítá do daňových přiznání, domníváme se, že celkové dárcovství fyzických osob představuje minimálně dvojnásobek toho, co ukazují daňová přiznání,“ říká Zdeněk Mihalco, ředitel Nadace Via pro Novinky.cz.

Ochota Čechů dávat roste od zmíněného roku nepřetržitě s jedinou výjimkou, finanční krize roku 2008. „Pokud k dárcovství fyzických osob ve výši 2,26 miliardy korun přičteme i odhad anonymních darů a odhad darů lidí, kteří své dary neuplatňují, pak se domníváme, že v roce 2017 darovali lidé v Česku částku 4,5 miliardy korun. Celkové soukromé dárcovství u nás tak dosáhlo částky 8,5 miliardy korun,“ upřesňuje Nadace Via.

Podle analýzy Darujeme.cz – platformy pro on-line dárcovství Nadace Via, Češky nejčastěji podporují nemocné, matky a děti z azylových domů, seniory a lidi bez domova. Naopak čeští muži nejčastěji přispívají na pomoc neziskových organizací v rozvojových zemích, na zdraví, vzdělání a výzkum a protikorupční aktivity.

V globálu se však ukazuje, že štědrost přímo nesouvisí s životní úrovní. V řadě chudých zemí Afriky, Latinské Ameriky i Asie dávají lidé víc než ve střední Evropě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…