Analytik Romancov řekl, co může Putin udělat, pokud na tom bude opravdu zle

06.01.2015 13:23

Pokud se ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nebude dařit, může jej to vyprovokovat k tomu, že obsadí bohaté sousední státy, které kdysi byly součástí Sovětského svazu. V rozhovoru pro server Investičníweb.cz to uvedl politický geograf Michael Romancov. V úvodu se ale mluvilo o spekulacích, které upozorňují na znovu hrozící rozpad eurozóny.

Analytik Romancov řekl, co může Putin udělat, pokud na tom bude opravdu zle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Romancov poukázal na to, že po ekonomické krizi se Evropa sice zvedá, ale pomaleji a „dýchavičněji“, než Spojené státy. Možným rizikem jsou květnové volby ve Velké Británii. Současný britský premiér David Cameron totiž slíbil, že pokud je vyhraje, vypíše referendum o setrvání země v EU. Podle Romancova má ale Británie obrovskou výhodu v podobě demokratické tradice. „Jde o zemi, která opakovaně ukazuje, že je schopna cokoli zvládnout na úrovni. Problémy tam tedy nastat mohou, a dokonce velké, ale řešení bude systémové,“ uvedl s tím, že pro Evropu nebude britská politika potenciálně tak destabilizující jako možné bouře v Řecku a dalších zemích, které zažívají ekonomické problémy.

Putinovi se nepodaří potvrdit svou roli zachránce

Ohledně současné situace v Rusku Romancov uvedl, že prezidentovi Putinovi poprvé za jeho kariéru hoří doma půda pod nohama. Ruskému prezidentovi se dosud dařilo ztělesňovat roli zachránce. Jenže najednou se věci začínají sypat, takže bude muset tu roli zachránce potvrdit. „Podle mě to nedokáže, ale pokusí se o to,“ neskrývá Romancov skepticismus.

A naznačil, o co by se mohl ruský prezident pokusit, aby se udržel u moci. „Když mu to nepůjde, jsou v postsovětském prostoru, který označil za svůj, aniž by se mu to svět pokoušel nějak důrazně vymluvit, potenciálně dvě bohaté země, o které by mohl mít zájem – Kazachstán a Ázerbájdžán,“ uvedl Romancov. Pokud by totiž opět vojensky pronikl do Gruzie, znamenalo by to pro Putina jen krátkodobý úspěch. „Putin tak může získat dva, tři procentní body podpory, ale to je všechno,“ poznamenal s tím, že navíc by se kvůli tomu mohl dostat do problémů, protože kdyby znovu vyprovokoval válku, tak už se k tomu asi Indie a Čína postaví kriticky.

„Přesto, pokud mu to doma opravdu nebude fungovat, může přistoupit k zoufalému kroku, tedy k pokusu vzít si, co je bohaté – Kazachstán nebo Ázerbájdžán,“ varoval politický geograf.

Celý článek najdete zde


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…