Analýzy v utajení, experti nemají hlas. Ekonom rozkryl, jak Stanjura kutí reformy

13.04.2023 21:02

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády a poradce premiéra Daniel Münich v televizi CNN Prima NEWS zkritizoval uniklé informace o tom, že Ministerstvo financí navrhuje v reformě daně z přidané hodnoty (DPH) dvě sazby místo nynějších tří. Vadí mu také, že vláda provádí v utajení analýzy, aniž oslovuje odborníky.

Analýzy v utajení, experti nemají hlas. Ekonom rozkryl, jak Stanjura kutí reformy
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom a člen NERV Daniel Münich v pořadu ČT Hyde park

Stanjurův resort podle informací České televize navrhuje pro daně z přidané hodnoty (DPH) dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená čtrnáct procent. Nahradit by měly současné sazby ve výši 21, patnáct a deset procent.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tvrdí, že jde o jednu z mnoha možností. Ekonom Münich ale únik takových propočtů, na kterých se nepodílí odborná veřejnost, považuje za nešťastný: „To, co se právě teď děje, je dost nešťastné, ale ta podstata je správná. Jediný problém, který vidím a je poměrně zásadní, je ten technologický proces, který vláda zvolila. Provádí analýzy někde v utajení bez přítomnosti odborné veřejnosti,“ podotkl v pořadu K věci ekonom.

„Propočty, které unikly na veřejnost, vznikaly v relativně úzkém okruhu odborníků. Doporučoval bych, aby proces příprav reforem byl v první fázi mnohem otevřenější a mnohem méně politicky řízený,“ sdělil Münich, že nejdříve měla proběhnout debata odborníků z resortů a externích akademiků z byznysu a až poté by měla následovat debata politická. Vládní analýzy podle jeho mínění nejsou dotažené do konce.

Ministerstvo financí podle ČT plánuje přesun z deseti procent na 21 procent například u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, opravy obuvi, kožených výrobků a kol a také u sportovních a kulturních akcí. Zvýšit DPH z deseti na čtrnáct procent chce ministerstvo například u léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků. Naopak snížit DPH z patnácti na čtrnáct procent navrhuje u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček, uvedla ČT.

Stanjura by chtěl návrh změny DPH předložit Sněmovně v červnu, poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…