Andor Šándor dělá jasno. Pavel se na žádného diplomata neškolil, byla to jen legenda

08.01.2023 15:24 | Komentář

Prezidentská volba je stále blíž. Historik Petr Blažek proto sáhl ke srovnání údajně špionských vzpomínek bezpečnostního experta Andora Šándora a prezidentského kandidáta Petra Pavla. Šándor už před lety ve svém životopise prozradil, že studenti se učili, jak se chovat jako špioni.

Andor Šándor dělá jasno. Pavel se na žádného diplomata neškolil, byla to jen legenda
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bývalý šéf vojenského zpravodajství, generál Andor Šándor

Andor Šándor nastoupil na stejný program jako v závěru 80. let 20. století Petr Pavel. A otevřeně napsal, že šlo o přípravu na špionskou práci, ne o získávání nových dovedností výsadkářů.

„(Pavel) Obdržel také legendu pro rodinu a známé, pod kterou mohl oficiálně tvrdit, že studuje tlumočení a překladatelství. Manželka se o skutečné práci podle dokumentů dozvěděla, až když studoval ve druhém ročníku, krátce před listopadem 1989,“ napsal k tématu historik Petr Blažek v komentáři pro Echo24.cz.

Andor Šándor školu absolvoval v roce 1986 a po skončení na škole zůstal a učil zde angličtinu.

„Ve svých pamětech Andrej Šándor popsal základní zaměření studia, ve kterém byla stranická výchova kombinována se zpravodajským výcvikem,“ rozvedl téma Blažek.

„Hustili do nás politiku v tehdy obvyklém balení, což bylo samozřejmě přiblblé. Učili nás špionské praxi, což bylo naopak zajímavé. Jak se pracuje s mrtvými schránkami, jak se obsluhují a vybírají; jak vypadá spolehlivá ,sledovačka‘, a jaká je naopak ochrana proti sledování, kdy ,pátrač‘ nemá v zásadě dělat nic nezvyklého, aby nevzbudil podezření; jak se vytváří nepravá identita a jak se organizují schůzky, aby o nich protistrana neměla ani tušení. Anebo jak se skrytě fotografuje,“ psal v životopise Čeká nás pohroma? Šándor.

Historik také upozornil, že pracovníci vojenské rozvědky začali po sametové revoluci pracovat pro demokratický režim. Platí to ostatně i o Šándorovi, který vycestoval do Velké Británie v roce 1991 a pracoval na pozici vojenského přidělence.

Podle Blažka byly některé dokumenty o fungování této školy a Petra Pavla odtajněny až loni, a jsou tedy poměrně čerstvé.

Server dal prostor k vyjádření také Petru Pavlovi. Prezidentský kandidát k tématu uvedl, že pod vojenské zpravodajství patřil jen formálně jako výsadkář, jehož úkolem bylo také sbírat informace o terénu, o jednotkách protivníka a tak podobně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…