Andrej Babiš: Pivo a guláš, šťouchanec lidovcům a útok na Bělobrádka za lavičku Václava Havla

11.05.2015 10:51

Asi jsem plácal, přiznal ministr financí Andrej Babiš ohledně toho, že před volbami na mítincích sliboval, že i bez zvýšení daní dokáže během jednoho roku ušetřit desítky miliard korun. Babiš to uvedl v obsáhlém rozhovoru, který poskytl dnešním Hospodářským novinám. Vysvětlil také, proč trvá na zavedení elektronické evidence tržeb, i když v Chorvatsku toto opatření přineslo krach řadě restaurací. A nezapomněl si rýpnout do šéfa koaličních lidovců Pavla Bělobrádka kvůli jeho cestě do Velké Británie na odhalení Havlovy lavičky v Oxfordu.

Andrej Babiš: Pivo a guláš, šťouchanec lidovcům a útok na Bělobrádka za lavičku Václava Havla
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

„Na tom mítinku jsem asi plácal, střílel od boku, neměl jsem na to přesné výpočty. Ale při tom rozměru korupce, o němž člověk slyšel, a při tom plýtvání, které jsem viděl, je potenciál úspor určitě větší,“ reagoval Babiš na otázku, že na předvolebních mítincích vyvolal dojem, že i bez zvyšování daní dokáže jednoduše během roku ušetřit desítky miliard korun.

Elektronická evidence tržeb míří na případy, kdy vám v hospodě nedají účtenku za pivo a guláš

Uvedl také, že NKÚ zveřejnil studii, podle níž u nás únik DPH dosahuje sta miliard korun ročně. „Zhruba dvě třetiny z úniku tvoří podvody s DPH, na což míří nejdůležitější opatření – kontrolní hlášení, kdy budou plátci každý měsíc muset finančnímu úřadu hlásit vstupy a výstupy DPH,“ uvedl s tím, že zbylou třetinu tvoří únik na tržbách, „kdy vám v hospodě za pivo a guláš nedají účtenku“. Právě na tyto případy míří elektronická evidence tržeb. Od jejího zavedení si Babiš slibuje, že na daních vybere o 20 miliard víc.

V Chorvatsku postupovali mnohem drastičtěji

Na námitku, že v Chorvatsku, které si Babiš při zavádění elektronické evidence tržeb bere za vzor, se sice u restaurací zvýšily přiznané tržby o 55 % za rok, na druhé straně ale spousta z nich zkrachovala, Babiš uvedl, že v Chorvatsku prý postupovali mnohem drastičtěji. „My jsme to udělali celkem liberálně,“ podotkl a dodal, že hlavním cílem je narovnat podnikatelské prostředí a ne už dopředu litovat chudáky, kteří kvůli tomu zkrachují.

Koaliční ČSSD kritizoval za to, že do programu vlády prosadila řadu věcí jen na efekt. „Například plamenný boj za nižší DPH na léky a knihy se vůbec neprojevil v cenách,“ upozornil Babiš.

Když jsem poprvé letěl do Bruselu, šest lidí jsem škrtl

Prozradil na sebe, že je o něm známo, že je „škrt“. „Když jsem poprvé letěl do Bruselu, navrhli mi delegaci devíti lidí. Tak jsem šest škrtnul a letěli jsme tři,“ poznamenal.

Uvedl také, že nevyčerpané výdaje státu na provoz bez platů činí 46 miliard korun. „Jestliže každý resort ušetří deset procent, máte skoro pět miliard. A já myslím, že deset procent není přehnaný požadavek,“ řekl. Na námitku, že šéf KDU-ČSL Bělobrádek to označil za „tupé škrty“ bez jakékoliv analýzy, Babiš opáčil: „Já jsem zase nechtěl mluvit o jeho cestě na Havlovu lavičku do Oxfordu, což jistě byla prestižní záležitost, ale letěla tam grupa lidí a stálo to devět set tisíc korun. Ale nechci dráždit koaličního partnera,“ uvedl Andrej Babiš.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…