Andrej Babiš mezi dveřmi trousil poznámky o lidovcích a dalších ministrech

25.05.2015 13:22

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) s mediální ostrostí sobě takřka vlastní okomentoval situaci v České poště. S ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) se totiž stále hádá o státní podporu této firmy. Rýpl si i do lidovců, kteří prý do médii říkají leccos, ale do očí nic, a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který údajně vůbec neřeší problémy svého resortu. Zazněla od něj i věta, že vláda už dala lidem dost úlev.

Andrej Babiš mezi dveřmi trousil poznámky o lidovcích a dalších ministrech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

„Já jsem jednal s managementem. Ten mě moc nepřesvědčil, že to řídí dobře tu poštu. Měli základní problém definovat, co je to cash flow. Poště se daří dobře, má zisk, má peníze, takže není důvod, abychom ji sanovali v roce 2015,“ konstatoval šéf státní kasy s tím, že si chce počkat, jak bude pošta hospodařit za celý letošní rok a podle teprve určit dotaci pro rok 2016, kterou ovšem hodlá zastropovat. „My navrhujeme 500 milionů korun,“ prozradil před dveřmi Úřadu vlády, kde na něj ,,číhala" Česká televize. Ale až od roku 2016. K té sumě prý dospěl na základě složitého propočtu.

Pár slov padlo také o horním zákoně. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) prý vládu ujišťoval, že peníze, které jdou na sanace dolů, se budou týkat jen dolů ve vlastnictví státu, nikoli do dolů soukromých subjektů.  „Ale konkrétní seznam nám nedal,“ upozornil Babiš v České televizi. Vláda prý také chce sociálně podporovat Ústecký kraj, ale vše v rámci kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí, odkud jde už asi šest a půl miliardy korun na boj s nezaměstnaností.  

Pan Němeček má rozpor se vším, tvrdí ministr

Babiš předkládá také novelu zákona o rozpočtových pravidlech, v níž mimo jiné stojí, že by pojišťovny nebo jiné instituce měly mít účty u České národní banky. Babiš to odůvodňuje tím, že stát má dluhy a touto cestou by na poplatcích mohl ušetřit až dvě miliardy korun.  „V některých státech to funguje, ty peníze jsou zcentralizované a je to organizace peněz státu, která by mohla resultovat do toho, že ušetříme asi až dvě miliardy korun. Snížíme dluh, tím vylepšíme rating a naše zadluženost ještě víc klesne,“ prohlásil.

Na upozornění, že se tento návrh příliš nelíbí ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi, protože Babišův resort tak získá další moc – tentokrát nad pojišťovnami – řekl: „Pan Němeček má rozpor se vším, ale já myslím, že nejsem sám, kdo kritizuje zdravotnictví. Evropská unie nám jasně řekla, že máme se zdravotnictvím něco udělat a on s tím neudělal vůbec nic,“ udeřil ministr financí.  

Vláda už dala lidem dost úlev, říká Babiš

Nakonec řekl pár slov i ke sjezdu KDU–ČSL, kde křesťanští demokraté znovu zvedli téma daňových slev na děti i pro ty živnostníky, kteří daně řeší paušálem. Babiš jim vzkázal: „Já nevím, co je míněno vážně a co není. My jsme se ptali, jak to myslí s tou dopravou a bylo nám řečeno, že to byla jen sjezdová rétorika. Tak uvidíme, co myslí vážně a co ne. Ale já s nimi budu komunikovat přímo a ne přes Českou televizi. Ono často je to tak, že naši partneři něco říkají do médií a za stolem neříkají nic,“ prohlásil Babiš.

V principu s tím nemá problém, ale musí se to propočítat. Vláda už prý dala lidem dost úlev a je třeba myslet také na udržení deficitu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…