Andrej Babiš na podzim sundá vládu a bude vládnout sám, píše známá novinářka

25.05.2015 13:46

Andrej Babiš prý plánuje svrhnout současnou koaliční vládu už letos na podzim. Důvodem má být to, že věci nejdou podle jeho představ a že je unaven neustálým dohadováním s koaličními partnery. S odvoláním na blíže neurčené blízké spolupracovníky Babiše, kterým se s tím měl svěřit, to tvrdí server Neovlivní.cz šéfredaktorky Sabiny Slonkové.

Andrej Babiš na podzim sundá vládu a bude vládnout sám, píše známá novinářka
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš prý chce vládnout sám. „Reálně uvažuje o tom, že by na podzim vypověděl koaliční dohodu. Jako argument chce použít přípravu státního rozpočtu, kdy je zjevné, že se se sociálními demokraty neshodne. Chce to postavit tak, že on šetří a oni marnotratně rozhazují,“ popsal údajně Babišovy plány jeden z politiků, který o tom s lídrem ANO mluvil.

Podobně prý mluví, rovněž s odkazem na rozhovor s Babišem, i další jeho spolupracovník: „Nejde to tak rychle, jak si představoval. Je unavený a věří, že když bude vládnout sám, urychlí se změny, které chce prosadit.“

Babiš chce využít toho, že je nyní na vrcholu popularity

Podle serveru existují i další důvody, proč je pro Andreje Babiše výhodnější nebýt členem koaliční vlády. Nedaří se mu zejména v oblasti výběru daní tak, jak předpokládal. A Babiš je i se svým hnutím nyní na vrcholu popularity; šéf ANO je přesvědčen, že toho musí využít, protože v koaličním kabinetu do řádných voleb může spíš ztrácet.

Šéf hnutí ANO údajně ve svých plánech spoléhá i na prezidenta Miloše Zemana, který dal jasně najevo, že v případě pádu vlády rozhodně nebude tlačit na předčasné volby. V MF Dnes totiž řekl: „Kdyby mi pan Babiš řekl, že má parlamentní většinu, nu tak bych byl povinen ho jmenovat ministerským předsedou.“ Prezident k tomu dodal, že by se podle něj šéf ANO mohl dohodnout třeba s TOP 09 a ODS.

Neoficiální zprávy o svých plánech na svržení Sobotkova kabinetu Babiš ale nyní nekomentoval.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…