Andrej Babiš prý dělá Sobotkovi problém. Týká se Zaorálka

05.12.2013 7:27

Zatímco Andrej Babiš (ANO) považuje za legitimní, kdyby Zeman nechtěl jmenovat Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničí, Bohuslav Sobotka (ČSSD) mluví o nerespektování Ústavy. Dnešní Právo poukazuje na to, že právě tato otázka rozděluje dva budoucí koaliční partnery.

Andrej Babiš prý dělá Sobotkovi problém. Týká se Zaorálka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Včerejší informace Práva, že prezident Miloš Zeman nehodlá jmenovat ministrem zahraničí Lubomíra Zaorálka, prý vyvolala ve sněmovně velký rozruch. Podle informací deníku rozdělila dva budoucí koaliční partnery, a to lídry ANO a ČSSD Andreje Babiše a Bohuslava Sobotku.

Andrej Babiš je prý k Zemanovu kroku poměrně vstřícný. Ale Bohuslav Sobotka trvá podle Práva na tom, aby se Zeman držel Ústavy. Sobotkův náhled prý sdílí ústavní právníci. „Ústava neumožňuje prezidentovi, aby odmítl návrh na jmenování ministra,“ tvrdí Sobotka.

„Budu trvat na návrzích, které prezidentovi předložím. Předpokládám, že na nich budou trvat i koaliční strany. Máme parlamentní systém vlády, nemáme prezidentskou republiku, a je tedy důležitá dohoda politických stran, které uspěly ve volbách,“ uvedl dále Sobotka.

Požadavek na odborníky je legitimní

Na to, jak se prezident Zeman v případě navržení Zaorálka na post ministra zahraničí skutečně zachová, si musíme počkat. Andrej Babiš už ale naznačil jistou vstřícnost k prezidentovým možným krokům. „Vyloučit se to nedá. Prezident asi legitimně chce mít na resortech odborníky. Jeho právo je někoho odmítnout a je na něm, jak se zachová,“ uvedl pro Právo Babiš.

Z výroků obou lídrů je zřejmé, že zde se neshodují a že je právě tyto postoje rozdělují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…