Andrej Babiš se rozpovídal, co si myslí o odborech. Třeba v Agrofertu...

24.01.2019 19:34

Jaký má být vztah vlády k odborům? A jak je to s odbory v Babišových firmách? Právě na to se ptal časopis Sondy Revue současného premiéra Andreje Babiše. Ten činnost své vlády pochválil a vyvracel tvrzení, že za vše dobré může konjunktura. „Vláda rozhodně není pasivním divákem, vláda pracuje tak, aby pomáhala hospodářskému růstu. A myslím, že to občané také oceňují, vidí to na své rostoucí životní úrovni.“

Andrej Babiš se rozpovídal, co si myslí  o odborech. Třeba v Agrofertu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

První otázka zněla, zda Babiš považuje sociální dialog se zaměstnavateli a odbory za přínosný. Babiš na to odpověděl, že dialog svůj význam má a jeho význam ještě vzroste, až ekonomická konjunktura ustoupí. „Jeden z vašich dávnějších předchůdců si přál, aby tripartita byla fotbalové hřiště, kde zápas píská vláda. Vnímáte to podobně?“ optal se na názor reportér. Babiš řekl, že ne. „Vláda nemůže stát stranou sociálního dialogu jako jakýsi rozhodčí. Vláda je přece také zaměstnavatel, a to největší zaměstnavatel v zemi, proto musí mít své slovo v zásadních otázkách vývoje mezd a platů, v sociálních záležitostech atd. Přál bych si dosáhnout toho, aby naše jednání na tripartitě bylo věcné, bez větších emocí, ve vzájemném respektu všech tří účastníků a společně jsme směřovali k tomu, aby česká ekonomika i společnost se dynamicky rozvíjely,“ říká premiér.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí
Sondy se dále ptaly, jak se daří odborům v jeho (již bývalých) firmách. „Nevím, nesleduji to. Domnívám se, že odbory tam i nadále fungují, neboť sociální dialog v těchto firmách měl svoji tradici, a proto předpokládám, že management firem má zájem na jeho pokračování,“ odpověděl Andrej Babiš.

Reportér pak konstatoval, že často zaznívá názor, že vláda se na současné příznivé situaci v ekonomice příliš nepodílí, že dělá pouze „stafáž“ konjunktuře. „Zdá se, že zde chybí osvěta o tom, v čem naopak vláda přispěla k ekonomickému růstu,“ mínil.

„Je bezpochyby pravda, že současné období vrcholící konjunktury v Evropě je pro naši ekonomiku příznivým faktorem, který nám umožňuje dosahovat rychlejšího růstu než většině členských států EU. Vláda tomu aktivně napomáhá. Snažíme se pokračovat v nápravě veřejných financí, které jsou již třetím rokem v přebytku. Snažíme se vyčerpat všechny zdroje z evropských fondů. Pokračuje i program výstavby dopravní infrastruktury, i když někdy to brzdí především nevyhovující legislativa,“ míní premiér a dodává, že za mimořádný krok na podporu ekonomiky považuje letošní výrazné zvýšení starobních důchodů, které podle něj povede k růstu spotřeby, a tak se zpětně odrazí v hospodářském růstu. „Souhrnně řečeno: vláda rozhodně není pasivním divákem, vláda pracuje tak, aby pomáhala hospodářskému růstu. A myslím, že to občané také oceňují, vidí to na své rostoucí životní úrovni,“ shrnuje předseda vlády.

Původní článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…