Andrej Babiš znovu zaútočil na ministra zdravotnictví. Opět jedovatě utrousil cosi o jeho údajných sklonech k alkoholu

10.11.2014 13:45

Ve vládní koalici hoří spor mezi šéfem ANO a místopředsedou vlády Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD), který Babiše obvinil, že jeho média píší lži. Babiš se k tomu vyjádřil na blogu.idnes.cz, tvrdí, že šéf zdravotnictví přešel do protiútoku, aby zakryl skutečné problémy.

Andrej Babiš znovu zaútočil na ministra zdravotnictví. Opět jedovatě utrousil cosi o jeho údajných sklonech k alkoholu
Foto: hns
Popisek: Andrej Babiš a pražský magistrát, ilustrační koláž

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček totiž kritizoval média, která vlastní společnost Agrofert ministra financí Andreje Babiše. Tvrdí, že o něm lžou a jejich záměrem je ho poškodit. Řekl to novinářům v reakci na zprávy deníku Mladá fronta Dnes a serveru iDnes.cz, která se týkala léčby kmenovými buňkami. O té Němeček uvažoval, ale později od plánu ustoupil.

Ministr financí však jako další prostředek využil blog.idnes.cz, aby všem popsal vazby, které ministra pojí s dalšími lidmi, kteří prosazovali léčbu kmenovými buňkami, i snahy hnutí ANO přimět Němečka k výměně lidí na ministerstvu, kteří tam působí od dob Topolánkovy vlády.

Andrej Babiš se rozhodl na blog.idnes.cz vysvětlit veřejnosti, jaký má s Němečkem problém. Babiš připomíná, že hnutí ANO šlo do politiky pro to, aby se nekradlo a neplýtvalo s veřejnými prostředky. Ministra zdravotnictví prý proto během celého roku upozorňovalo na netransparentnost a úniky v resortu zdravotnictví. „Protože vždy jen sliboval a nic se nedělo, šli jsme za premiérem, aby situaci řešil. No, a pan Němeček přešel do protiútoku, aby tak zakryl podstatu věci,“ píše Babiš a vysvětluje tím, proč se rozpor řeší přes média.

Upozorňovali jsme i na nesrovnalosti z minulosti

Za hnutí ANO se prý s ministrem zdravotnictví pokoušeli jednat poslanci Faltýnek a Volný a po několika údajně marných jednáních s panem Němečkem si vyžádali schůzku u premiéra. „I jeho upozornili na problémy ve zdravotnictví, že je ministerstvo v rozkladu, že je stále ovládají lidé z Topolánkovy éry, že je zde problém léčby kmenovými buňkami, kterou se Němeček jako bývalý šéf společnosti, která se kmenovými buňkami zabývala, snaží propašovat do seznamu výkonů hrazených z veřejného zdravotního pojištění, navzdory negativnímu stanovisku mnoha odborníků i Státního ústavu pro kontrolu léčiv,“ popisuje ministr financí.

Poté, co s ministrem zdravotnictví promluvil předseda vlády Bohuslav Sobotka, šli prý oba zmínění vyjednavači opět za Němečkem. Šéf hnutí ANO popisuje, že do té doby bylo vše na bázi koaličních vyjednávání. „Podívejte se, máte u sebe velký problém v řádu miliard, který navíc ohrožuje pacienty, řešte si ho. Máte v resortu stále lidi ze Šnajdrovy éry včetně náměstka Davida Kotrise a dalších. Osobně jsem si myslel, že se ministerstvo od těchto lidí z Topolánkovy éry odstřihne, ale pan Němeček šel přesně opačným směrem,“ zkonstatoval Babiš.

Babiš píše, že upozorňovali i na nesrovnalosti v činnosti Svatopluka Němečka z minulosti, kdy byl šéfem ostravské nemocnice. Zmínil nákup údajně nejdražšího cyberknife na světě, nebo předraženého nákupu CT, na kterém vydělala fiktivní firma Variomedical založená prý jen pro tento účel. „Upozornili jsme i na to, že v Čeladné, kde si pan ministr staví rodinný dům, se nachází také hotel Čeladenka, který prostřednictvím Zdravotního ústavu v Ostravě vlastní ministerstvo zdravotnictví a pronajímá jej za směšných 25 tisíc měsíčně soukromé firmě,“ přidal další problém Babiš.

Celý článek šéfa hnutí ANO ZDE.

Ministr financí vidí souvislosti takto

„Ředitelem zdravotního ústavu je jistý Petr Hapala, někdejší společník Marka Šnajdra z firmy HP Construct. S panem Hapalou a panem Kotrisem seděl ještě do loňského roku ministr Němeček v představenstvu firmy 4MEDI – Centrum buněčné terapie a diagnostiky, která se léčbou kmenovými buňkami zabývá. Topolánkova vláda na svém posledním zasedání schválila, že nakoupí část akcií této firmy a poté do ní začaly proudit dotace z veřejných prostředků. A tím je kruh Šnajdrových kamarádů a kmenových buněk uzavřen,“ napsal na blog.idnes.cz.

Babiš se vrací i ke svému vyjádření na Twitteru, kde Němečkovi doporučil nastoupit protialkoholní a psychiatrickou léčbu. „Já možná nedokážu, že má pan Němeček problémy s alkoholem, pokud bude uklízečka na ministerstvu zdravotnictví disciplinovanější než pan Němeček a pokud bude poslancům zdravotního výboru hloupé přiznávat, že je na mol opilý pan ministr na říjnovém výjezdním zasedání ve Znojmě vyzýval k tanci,“ dodal k tématu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…