Andreji, tys to popletl? Babiš navrhl něco, co prý nejde

20.08.2015 7:47

Andrej Babiš (ANO) se rozčílil a následně chtěl spojit hlasování o zákoně o elektronické evidenci tržeb s hlasováním o důvěře vládě. Ale popletl to. Spojení hlasování o zákoně a o důvěře již totiž není možné. Ministr financí následně přiznal, že není kovaný v ústavních procedurách. Informaci přinesl deník Právo.

Andreji, tys to popletl? Babiš navrhl něco, co prý nejde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš podle svých slov reagoval na slova exministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska, který je rozhodnutý přijetí zákona blokovat třeba do konce volebního období. Pravidla, kterými sněmovní menšina může blokovat projednání klíčového zákona proti vůli většiny, považuje šéf státní kasy za nesmyslná. 

Pokud by však vláda nyní chtěla návrh zákona spojit s hlasováním o důvěře, musela by zákon ze sněmovny stáhnout a následně jej předložit znovu. To by však znamenalo posunutí termínů, neboť návrh již před prázdninami prošel prvním čtením. 

Babišův návrh by přitom mohl vyvolat ještě další problém. V případě, že se sněmovna do tří měsíců neusnese o vládním návrhu zákona, s jehož projednáním spojila vláda otázku důvěry, může být prezidentem rozpuštěna. Tím by Babiš nahrál opozici, neboť by musely následovat předčasné volby.

„ČSSD zákon o EET s důvěrou vládě spojovat nebude. Nevidíme pro to racionální důvod, prosazení zákona by totiž nijak nepomohlo,“ zamítl Babišův návrh také premiér Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…