Angelu Merkelovou znovu čekají velmi horké chvilky. Tentokrát...

17.10.2016 12:40

Na německé politické scéně se schyluje k dalším problémům. Kancléřka Angela Merkelová chce prosadit další zpřísnění sankcí vůči Rusku, ale socialisté coby koaliční partner její CDU jsou proti. Shoda v této otázce však nepanuje ani mezi hlavními představiteli EU či jednotlivých členských států.

Angelu Merkelovou znovu čekají velmi horké chvilky. Tentokrát...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Obama - Merkelová

Další sankce proti Rusku by se měly projednávat příští čtvrtek a pátek v rámci zasedání Evropské rady. Kancléřka Merkelová se staví jednoznačně za zpřísnění sankcí proti Rusku a hodlá o nutnosti tohoto kroku přesvědčit i své partnery v Evropské unii. Podpořit její záměr již přislíbil také americký prezident Barack Obama. Hlavním důvodem pro přijetí dalších sankcí je podle jejich navrhovatelů počínání ruských sil v Sýrii.

Příměří podepsané mezi Spojenými státy a Ruskem se v uplynulých dnech v podstatě zhroutilo a obě strany se navzájem obviňují ze zodpovědnosti. Američané vyčítají Rusům, že se neohlížejí na civilní oběti a po boku syrského prezidenta Bašára Asada se dopouštějí válečných zločinů. Vztahy Washingtonu a Moskvy jsou po krátkém období tání opět na bodu mrazu a tuto skutečnost se již diplomaté obou zemí ani nepokoušejí zastírat.

Anketa

Kdyby do sněmovních voleb šli společně lidovci a Gazdíkovi Starostové a nezávislí, volili byste radši je, nebo Kalouskovu TOP 09?

94%
hlasovalo: 8500 lidí

Logickým krokem ze strany Západu může být snaha o přijetí dalších sankcí proti Rusku. Na rozdíl od přijetí sankcí po záboru Krymu Ruskem však nyní zastánci tohoto silového řešení zdaleka nemají tak silnou pozici. Spousta kritiků hovoří o tom, že sankce nepřinesly žádná pozitiva a Rusko stejně od jeho chování nijak neodradily. Shoda na této otázce nepanuje ani v Německu, které je považováno za nejvěrnějšího spojence Washingtonu, ale ani v Bruselu či členských státech EU.

Například ministryně zahraničí Evropské unie Federica Mogheriniová se vyslovila proti sankcím a stejný názor zastávají i lucemburský a francouzský ministr zahraničí Jean Asselborn a Jean-Marc Ayrault. Merkelová tak bude muset příští týden o nutnosti sankcí přesvědčit své zahraniční partnery a vedle toho i domácí pochybovače. Hlavní problém pro Merkelovou je, že se rekrutují především z řad koaličního partnera SPD.

„Přes veškerou kritiku ruského počínání v Sýrii si nemyslím, že sankce mohou přinést nějakou změnu k lepšímu,“ uvedl pro Tagesspiegel místopředseda SPD Ralf Stegner, který zároveň vyzdvihl roli ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera (SPD) při vyjednání s ruskou stranou. Před několika dny se ve stejném duchu vyjádřil také hlavní vládní koordinátor rusko-německých vztahů Gernot Erler pro Deutsche Welle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…