Angličanka si vzala domů uprchlíka. Vytapetoval jí byt a nic za to nechtěl

18.01.2016 10:12

Server SvobodnéFórum.cz přinesl v překladu text reportérky Helen Pidd, která popsala deníku Guardian svůj život s uprchlíkem Yasserem, kterého si vzala do bytu. Helen je pohankou, Yasser muslimem.

Angličanka si vzala domů uprchlíka. Vytapetoval jí byt a nic za to nechtěl
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Yasser přijel do Velké Británie sám, snaží se však zařídit, aby do Evropy mohla dorazit ze Sýrie i jeho manželka s dítětem. O jeho přítomnosti v zemi Helen řekla kamarádka, ta si pak následně vyslechla příběh Yassera o 37 dní dlouhé cestě do Evropy. Yasser se přes Středozemní moře dostal na nafukovacím člunu, a to přesto, že sám neumí plavat. Šel pěšky z Řecka do Makedonie, následně cestoval celou Evropou až do Calais, odkud se skrytý na korbě náklaďáku dostal do Anglie. 

„Zeptala jsem se Yassera, jestli by mi o víkendu nepomohl vytapetovat byt. Souhlasil, ale pak jsem měla práci: Musela jít napsat o wrestlingovém mistrovství v Bacup (zkuste tohle vysvětlit někomu, jehož rodným jazykem není angličtina), takže jsem ho v bytě nechala samotného. Když jsem se vrátila, už měl vše téměř hotovo. Dali jsme si spolu jídlo a já se mu pokoušela vnutit nějaké peníze. Vypadal zděšeně,“ vyprávěla Helen s tím, že Yasser nechtěl peníze, ale přátele. Několik dní poté nabídla Yasserovi bydlení. 

„Trvalo docela dlouho, než to přijal, ale brzo dostal azyl a povolení pobytu na pět let. Oslavili jsme to mdlým dortem, který koupil od Pákistánského pekaře na Curry Mile (tři dny jeho denních dávek na živobytí). Yasser mi ukázal dopis potvrzující jeho status uprchlíka: Za 28 dní má být vystěhován z domu vlastněného firmou Serco a má méně než měsíc na to, aby si obstaral registraci u britského národního pojištění, které ho opravňuje k získání zaměstnání, registroval se ve zprostředkovatelně práce a našel si někde ubytování. Složitý úkol i pro Brita, nemluvě o Syřanovi se špatnou angličtinou a bez peněz na kauci pro získání nájemného bytu,“ popisuje Helen. Mladý muž měl v batohu, se kterým se k ní přišel ubytovat, peřinu, polštář, svetr, košili, džíny, dvě trička a dvoje spodky. 

Původní text ZDE.

„Domnívala jsem se, že ubytování Yassera bude pro mě pokáním za chyby, které jsem udělala ve svém životě, ale jeho přítomnost mi dodávala pocit viny. Pocit viny kvůli tomu, co vlastním, kvůli tomu, jak lehký život vedu, stěžuji si kvůli triviálním věcem,“ popisuje mladá žena. Jako největší problém v soužití vnímá jazykovou bariéru. 

„Yasser obyčejně jí jen halalové maso, což bylo problémem, když jsem ho pozvala k rodičům na Vánoce kousek od Morecambe v Lancashiru. Počet muslimských obyvatelů se v tomto místě rovná nule a matka měla problém s tím, aby sehnala halalového krocana. Vysvětlila jsem to Yasserovi. Ten se nad tím zamyslel a usoudil, že mí rodiče jsou křesťani a Vánoce jsou křesťanský svátek, a proto bude jejich krocan posvátný. Slovo halal v podstatě znamená posvátný, takže to může klidně jíst,“ popisuje život s mladým Syřanem. O tom, že jde na rande, mu rozhodně neříká. S integrací Yassera pomáhají Helen všichni přátelé, berou jej na mejdany, učí ho anglicky. Muže u sebe chce Helen nechat do doby, než bude mít vlastní domov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…