Ani Zeman, ani Klaus letos na Sněžku nevystoupí

10.08.2014 9:52

Ani současný, ani bývalý český prezident se letos nezúčastní tradiční Svatovavřinecké pouti na vrchol Sněžky, která se koná dnes. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Ani Zeman, ani Klaus letos na Sněžku nevystoupí
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman se na Sněžce setkal se svým předchůdcem v úřadu Václavem Klausem

Miloš Zeman i Václav Klaus se přitom pouti pravidelně účastnili. Oba politici účast odmítli kvůli tomu, že mají už jiný program.

Účastníci pouti na vrchol nejvyšší české hory mohou pro usnadnění výšlapu poprvé využít nové lanovky, která byla zprovozněna loni v prosinci a která stála 300 milionů.

České a polské procesí poutníků se má setkat u Slezské boudy v 11 hodin. Mše na vrcholu Sněžky se uskuteční v pravé poledne.

Loňský výstup prezidenta na Sněžku byl ve znamení aféry

Miloš Zeman se loni Svatovavřinecké pouti na Sněžku zúčastnil poprvé v roli prezidenta, přičemž jeho účast na této akci poznamenala aféra. Podle serverů iDnes.cz a Lidovky.cz penzion Modřín ve Velké Úpě předem odmítl pohostit prezidenta republiky Miloše Zemana a jeho doprovod během výstupu na Sněžku. Jako důvod vedení penzionu uvedlo Zemanovy levicové názory.

„Nelíbí se nám prezidentovy názory, nejsme jeho voliči, naopak tu máme velké slevy pro pravicově smýšlející seniory. Ať si to klidně udělá nějaký konkurenční podnik," vysvětlil iDnes.cz majitel podniku Ondřej Palla.

Prý nechtěli prezidenta, protože je urážel jeho projev

„Neztotožňujeme se s jeho názory a jeho projev nás uráží. Jeho volební kampaň byla nesnesitelná a celkově sympatizujeme spíš s Karlem Schwarzenbergem. Ať to udělá někdo jiný, nám to radost neudělá," řekla pak údajně serveru Lidovky.cz manažerka penzionu Anežka Pollová.

Penzion Modřín přitom podle serveru Lidovky.cz láká na svých stránkách na slevu pro pravicově smýšlející seniory. Miloš Zeman tak splňuje jen jednu podmínku, a proto byla tamním personálem prezidentská výprava čítající dohromady 70 lidí odmítnuta.

Pražský hrad verzi serverů popíral

Nicméně Hrad před rokem verzi obou serverů popřel. „Je to celé hloupost. Kdybyste zavolali do penzionu Modřín, tak vám řeknou, že nic takového nenastalo,“ uvedl ale pro ParlamentníListy.cz překvapivě šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

„Oni to dementují. Na základě informací, které mám z tiskového odboru, přímo od paní ředitelky, neboť ona to zjišťovala, tak ten zmiňovaný penzion Modřín to dementuje. Tvrdí, že to není pravda, a že by nikdy nic takového neudělali. Chtějí prý po Lidových novinách, aby to dementovaly,“ uvedl dále Mynář.

Neví ale, jak je možné, že pro obě média, tedy Lidovky.cz a iDnes.cz, se vyjadřovali jak majitel penzionu, tak i jeho manažerka a byly tam od nich i přímé citace.

„To já vůbec nechápu,“ uvedl před rokem Mynář pro ParlamentníListy.cz. Tehdejší mluvčí Hradu Hana Burianová serveru Lidovky.cz v jeho článku zdůraznila, že prezidentská kancelář oficiálně žádné místo nerezervovala a o odmítnutí v penzionu Modřín nic neví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…