Ani kníže nepomohl. Šabatová neuspěla

10.10.2020 18:06

Ve druhém kole senátních voleb se značné publicity dostalo obvodu Brno-město, kde lékař a bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus (ODS) bojoval o senátorské křeslo proti někdejší ombudsmance Anně Šabatové (za Zelené). Ta měla silnou podporu od skupiny brněnských aktivistů i například od poslance TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Třeba má Karel šťastnou ruku!“ doufala Šabatová. Nakonec však ve volbách pohořela. Kraus nad ní zvítězil se ziskem 57,71 % hlasů.

Ani kníže nepomohl. Šabatová neuspěla
Foto: Repro Facebook
Popisek: Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová kandiduje do Senátu

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Volební účast v Brně byla lehce nadprůměrná a dosáhla téměř dvaceti procent. V prvním kole hlasovalo dokonce 43 procent brněnských občanů.

I v prvním z kol pak zvítězil Kraus, který dostal 21,84 procenta hlasů. Šabatová si jich odnesla 17,94 %. Na třetím místě skončil Karel Rais (za ANO) s téměř šestnácti procenty a pirátský kandidát Jiří Kadeřávek získal 14,70 %.

Ve druhém kole pak pro Krause volilo 11 036 lidí a pro Šabatovou 8 085, což odpovídá 42,28 procenta hlasů.

Šabatová se přitom mohla těšit z obrovské podpory nejen v Brně, ale i od osobností i politiků z celé republiky.

Bývalá ombudsmanka, známá veřejnosti třeba z mediálně propírané kuřimské kauzy či kvůli své podpoře evropských kvót pro uprchlíky, získala podporu i od neúspěšného kandidáta na prezidenta a poslance za TOP 09 Karla Schwarzenberga. Přestože Šabatová doufala, že má „třeba Karel šťastnou ruku“, příliš se to neprojevilo.

Bývalý ministr zahraničí je ale o schopnostech Šabatové tvrdě přesvědčený. „Anna Šabatová svým životem, svými zkušenostmi je pro mě klíčová osobnost, která by měla být v českém Senátu,“ podporoval ji.

A nebyl jediný, se slovy podpory se ozval i brněnský politik Matěj Hollan. „Šabatová je celoživotně vinna tím, že si dovoluje mít levicové názory. Dovolovala si to, ludra jedna, i za komunismu, kdy byla mluvčí Charty 77 a byla jednou z klíčových osob disentu, a přesto se nepoučila a nepřísahala na poctivou pravicovou politiku jako na jediný možný přístup k životu. Mít sociální smýšlení, to je hned krůček ke gulagům. Taky byla ombudsmanka, která pomohla desítkám tisíc lidí, ale kromě toho musela v některých komplikovaných kauzách zaujmout nějaké stanovisko, což je nepřijatelné! Celá kampaň je lemována kravinami o Aničce a ‚nevyjasněné roli v kouřimské kauze‘, kterou sice už dávno vyjasnil tehdejší ombudsman Motejl, ale koho to zajímá,“ napsal Hollan ke kandidátce.

Ozvali se též bývalý šéf horní komory Petr Pithart, expředseda Sněmovny Milan Uhde, bývalá brněnská senátorka Eliška Wagnerová či předseda odborářů Josef Středula.

A pak přišla silná podpora z brněnských kruhů. „Má-li Brno duši, do Senátu pošle Annu Šabatovou,“ vyzýval před druhou volbou brněnské občany v článku na webu Deník Referendum aktivisty a novináře Jakuba Patočky skupina brněnských osobností, v níž jsou zastoupeni především novináři, umělci a aktivisté. Podepsaná pod prohlášením byla kupříkladu pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, signatáři Charty 77 Hana Holcnerová, Petr Pospíchal a Petr Zeman či bývalý senátor Jiří Zlatuška. Zastoupeno bylo i několik jmen umělců a mnoho klimatických aktivistů. Skupina upozornila, že Šabatovou obdivoval rovněž prezident Václav Havel.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Úplný konec kariéry nynější neúspěch Šabatové nepřinese. Do společenského dění chce i nadále zasahovat. „Cítím určitou odpovědnost k širšímu úkolu a nechci se svázat spojením s jednou politickou stranou,“ zmínila po druhém kole voleb pro ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…