Ani na Hrad, ani na Staromák. Lidovec Bartošek raději zůstane doma

25.10.2016 18:46

Nepůjdu ani na Hrad, ani na Staroměstské náměstí, protože obě akce letos rozdělují společnost. A to se v den státního svátku nepatří. Je to státní svátek, při kterém bychom měli uctít lidi, kteří pro tuto republiku mnohé udělali či zaplatili cenu nejvyšší – položili život. V tomto duchu se vyjádřil v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu Jan Bartošek (KDU-ČSL), který tvrdě zkritizoval politiky za to, jak rozdělují společnost.

Ani na Hrad, ani na Staromák. Lidovec Bartošek raději zůstane doma
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

„Étos, který je spojen s touto oslavou, je letos jinde, než by měl být. Předpokládám, že dopoledne půjdu na Vítkov a potom budu zbytek dne trávit s rodinou. Na alternativní oslavu státního svátku na Staroměstském náměstí nepůjdu. Pro mě je státní svátek o něčem jiném. Je to den, který by měl lidi spojovat. Je to uctění památky obětí z první světové války, lidí, kteří se zasloužili o tento stát, jako byl třeba bratr mé babičky. Ale letos je to o něčem jiném,“ upozornil Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Posléze přiznal, že politici nedělají dobře, když takto rozdělují společnost. „Rozumím těm, kteří se rozhodli na Hrad jít, a odmítám, aby byli označováni za nějaké lumpy. Ale zároveň rozumím těm, kteří na Hrad nejdou. Já osobně bych byl nejraději, kdybychom nebyli takhle rozhádaní. My jako politici teď nedáváme dobrý příklad a rozdělujeme společnost. Všechno to, co se děje kolem 28. 10., rozděluje tuto společnost,“ posteskl si Bartošek.

Ministr kultury Daniel Herman udělal podle Bartoška dobře, když informoval o kauze svého strýce, byť uznává, že je plně na vůli prezidenta Zemana, zda a komu udělí státní vyznamenání.

Pár slov padlo také na adresu předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), který spolupodepsal seznam vyznamenaných. Musel tedy vidět, že pan Brady medaili od prezidenta republiky nedostane. Přitom kdyby seznam nespolupodepsal, mohlo se na něm ještě něco změnit. Bartošek konstatoval, že hlavní odpovědnost padá na bedra prezidenta republiky.

Moderátorka Helena Šulcová však chtěla od politika slyšet jasnější odpověď. „Je to jednodušší kopat do pana prezidenta, než se vyjádřit na adresu pana premiéra?“ zeptala se Helena Šulcová přímo. Podle Bartoška není jisté, zda Bohuslav Sobotka tušil, že na seznamu vyznamenaných mohl být i pan Brady.

Nakonec prozradil, že lidovci zatím nemají vyjasněno, koho by podpořili na Hrad v přímé volbě v roce 2018. „Pro mě osobně je to člověk formátu T. G. Masaryka nebo Václava Havla,“ prozradil. Na Hradě by se mu líbil i Petr Pithart, ale zatím máme takřka dva roky do prezidentské volby a dnes je těžké říkat, co se za ty dva roky ještě stane. Je otázka, zda se objeví někdo nový. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…