Ano, hrbil jsem se před Putinem, přiznal Miloš Zeman. Pak zúčtoval se "zelenými teroristy" a odjel do pivovaru

13.05.2015 18:42

REPORTÁŽ Další zastávkou prezidenta Miloše Zemana na návštěvě Olomouckého kraje byla společnost Sigma Group a. s. v Lutíně, kde diskutoval se zaměstnanci. Mimo jiné zde uvedl tři důvody, proč se rozhodl jet na oslavy konce války do Ruska.

Ano, hrbil jsem se před Putinem, přiznal Miloš Zeman. Pak zúčtoval se "zelenými teroristy" a odjel do pivovaru
Foto: Petr Kupka
Popisek: Miloš Zeman na setkání se zaměstnanci společnosti Sigma Group a.s. v Lutíně

Na úvod odpoledního setkání v jedné z výrobních hal podniku ocenil tuto firmu zabývající se výrobou čerpací techniky. „Bylo mi sděleno, že průměrná mzda u vás je 27 tisíc korun měsíčně a dostáváte tisíc korun měsíčně na penzijní připojištění, takže vaše stáří je zajištěno,“ řekl.

Dostavba Temelína a Dukovan

Poté hovořil o dostavbě bloku v Temelíně a Dukovanech, na čemž může tato firma vydělat. Jak uvedl, soutěž uchazečů o tento projekt bude zřejmě rozšířena o další společnosti. Kromě amerického Westinghousu, ruského Rosatomu a jihokorejské společnosti KEPCO, prý může do hry vstoupit také čínský zájemce. „Já si vzpomínám na citát Milana Šimonovského (předseda představenstva Sigma Group a.s. – pozn. red.), když řekl, že Westinghouse nabízí Sigmě subdodávky za dvě miliardy korun a Rosatom za dvacet tři miliard korun,“ připomněl a následně vyzdvihl i kanál Dunaj – Odra – Labe, což může být podle něj pro Sigmu další výhodný projekt z hlediska možných zakázek. Doplnil, že se společně s Ministerstvem průmyslu a obchodu snaží odstranit potíže na ruském trhu.

Proč jel do Ruska?

Prezident následně uvedl občanům tři důvody, proč se rozhodl jet na oslavy konce války do Ruska. Prvním důvodem bylo uctění památky dvaceti milionů sovětských občanů, kteří zahynuli ve Velké vlastenecké válce. Zmínil slova amerického ministra zahraničí George Marshalla, podle kterého by bez SSSR Západ nedokázal hitlerovskému Německu čelit. „No a v tom případě bychom zde nebyli, někdo by byl vyhuben, někdo by byl v koncentráku, pár kolaborantů by se naučilo německy,“ vykládal prezident.

Kromě toho prozradil, že byl ujištěn, že Rusko chce dodržovat minské dohody a nehodlá podniknout invazi na východní Ukrajinu. „Na základě toho jsem prohlásil, že věřím, že sankce proti Ruské federaci, které škodí celé řadě našich podniků, budou do konce roku zrušeny,“ upřesnil.

Třetí důvod byl podle něj zcela pragmatický, ovšem rovněž důležitý, a to zamrzlé pohledávky, kterých prý mají naše firmy v Rusku hned několik. „A tyto pohledávky je třeba odblokovat, protože jinak by je museli zaplatit daňoví poplatníci,“ vysvětloval prezident. Proto prý požádal prezident Putina, aby zasáhl. „A prezident Putin mi to přislíbil,“ uvedl Zeman.

Že se hrbí před Putinem?

Z tohoto důvodu se prý vracel do Prahy s vědomím dobře vykonané povinnosti, ale pak se ke svému překvapení od Miroslava Kalouska dozvěděl, že se hrbí před Putinem. „Moje nadmořská výška je 187 centimetrů, nadmořská výška Johna Kerryho je 192 centimetrů, takže se hrbil před prezidentem Putinem o pět centimetrů více než já,“ poukázal na slova amerického ministra zahraničí, který rovněž  řekl, že budou-li dodržovány minské dohody, budou zrušeny sankce proti Rusku.

V dobré společnosti

Na závěr setkání se ještě vrátil k projektu kanálu Dunaj – Odra – Labe. Připomněl, že autorem myšlenky tohoto vodního koridoru byl Karel IV. Projekt byl pak schválen vodocestným zákonem v roce 1901. „Dalším, kdo podpořil tento projekt, byl Jan Baťa v knize Budujeme stát pro čtyřicet milionů lidí. No a teprve čtvrtý jsem já,“ řekl s tím, že je pro něj příjemné být v této společnosti. Dodal, že projekt nedávno podpořilo prohlášením 43 odborníků, mezi nimi bývalý ministr dopravy Petr Moos. Podivoval se nad tím, že většina médií podle něj tento text ignorovala, zatímco pilně publikovala texty zelených aktivistů vystupujících proti kanálu. Kdyby prý existoval v době, kdy na Moravě v roce 1997 byly povodně, podle vodohospodářů by tyto záplavy minimálně ze dvou třetin zachytil. „Kdyby na rožmberském panství vládli zelení teroristé, Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan by nikdy nevybudoval nádherný komplex rožmberských rybníků, a měli byste tam útulné mokřady se spoustou komárů,“ řekl s tím, že kanál by se budoval patnáct let a zaměstnal by šedesát tisíc lidí.

Zeman se pak rozloučil slovy: „Nezapomeňte na slunce v duši!“ Poté pokračoval směr Hanušovice, kde se setká s představiteli města, vedením pivovaru Holba a také s občany. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …