Arabové kritizují Zemana. Oficiální stížnost mu ale neposlali

09.10.2013 18:31

Liga arabských států odsoudila výroky českého prezidenta Miloše Zemana o stěhování českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Považuje je za porušení mezinárodních rezolucí a práv Palestinců. Vyzvala k povolání českého velvyslance v Káhiře do káhirského sídla ligy, aby mu vysvětlila nebezpečí podobných výroků.

Arabové kritizují Zemana. Oficiální stížnost mu ale neposlali
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman u památné Zdi nářků

Liga sdružuje 22 arabských států a na Zemanův výrok si už v neděli stěžoval předseda arabského parlamentu, tedy orgánu Ligy, Ahmad bin Muhammad Jarván. Zemanova slova se nelíbí ani palestinskému vedení, Organizaci islámské spolupráce, ani palestinskému radikálnímu Hamasu.

Prý jde o porušení mezinárodního práva

Jarván řekl, že by šlo o "do očí bijící porušení mezinárodního práva, rezolucí OSN, Ženevských úmluv a mezinárodních dohod o okupovaných palestinských územích, včetně východního Jeruzaléma". Generální tajemník Organizace islámské spolupráce Akmeleddin Ihsanoglu výrok označil za nebezpečný, porušující mezinárodní právo a podkopávající nezadatelná práva palestinského lidu.

Zeman, který je od neděle v Izraeli, pak v pondělí výrok "korigoval" prohlášením, že podmínkou stěhování ambasády je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. Oficiální stanovisko však prezident od žádného z kritiků nedostal. „Oficiální zpráva o předmětné věci nám nebyla předána," řekla novinářům v letadle před odletem z Izraele mluvčí prezidenta Hana Burianová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…