Armáda bude schopná neviditelně sledovat až dvě stě letounů současně

15.12.2023 15:58 | Monitoring

Česká armáda je opět o něco modernější. V těchto dnech si totiž převzala od českého výrobce nejmodernější pasivní sledovací systém, který patří doslova mezi světovou špičku. Systém zvaný DPET je totiž schopný současně sledovat až 200 letounů, dronů, lodí či pozemní techniky, a to do vzdálenosti až 500 km. Svědkem předání prvního kompletu tohoto sledovacího systému se stala vojenská posádka Tábor.

Armáda bude schopná neviditelně sledovat až dvě stě letounů současně
Foto: Archiv PL
Popisek: Slavnostní předání prvního z nových pasivních sledovacích systémů DPET

Ceremonie se konala za účasti vrchní ředitelky Sekce průmyslové spolupráce Ministerstva obrany ČR Radky Konderlové. „Jsem ráda, že mohu být u této příležitosti, kdy vám, vojákům, předáváme k využívání další úspěšně ukončený projekt vzešlý ze spolupráce AČR a českého obranného průmyslu, včetně souvisejícího vývoje navazujících technologií a systémů. Techniku patřící mezi špičku ve své kategorii, a to nejen u nás, ale i ve světě. Jak nám ukazuje konflikt nedaleko od nás, význam elektromagnetického boje neustále narůstá a věřím, že vám tyto nové systémy pomohou na moderním bojišti obstát,“ uvedla.
 

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
„Nová generace pasivních sledovacích systémů nás posouvá zase o krok dál, stáváme se akceschopnější, rychlejší a ve všech ohledech bojeschopnější,“ uvedl velitel 532. praporu elektronického boje, podplukovník Lukáš Hoza. „Komplety DPET tvoří moderní a efektivní prostředek elektronického boje pro pasivní sledování celého bojiště s možností poskytování zjištěných informací do národních i aliančních systémů velení a řízení. V souvislosti s děním ve světě, a zvláště pak na Ukrajině, lze pozorovat nárůst významu prostředků elektronického boje, a proto je neustálá práce na modernizaci a navyšování našich schopností velmi důležitá, jak pro českou armádu, tak i pro naše spojence ze Severoatlantické aliance," dodal Hoza. 
 
Systém DPET, neboli Deployable Passive Electronic Support Measures Tracker je určen ke sledování vzdušných, pozemních i námořních cílů. „Jedinečná vlastnost pasivních sledovacích systémů je skryta v jejich názvu. Jsou pasivní, což znamená, že samy nevysílají žádné signály a jejich činnost na bojišti - na rozdíl od klasických radiolokátorů - není odhalitelná prostředky elektronického boje. Fungují na principu příjímání signálů vysílaných technikou protivníka, na jejichž základě je následně určena její pozice v prostoru bojiště. Této schopnosti je dosaženo využitím čtyř přijímacích anténních jednotek,“ vysvětlila Lenka Stejskalová Reichová, tisková mluvčí pardubické společnosti ERA, která tyto systémy vyvíjí a dodává po celém světě. 
 
Pasivní sledovací systémy mají v české armádě dlouhou tradici. První generaci této techniky představoval systém Kopáč již v 60. letech minulého století. Postupně byly vyvíjeny další generace a to v různých modifikacích. Systém DPET na bázi VERA-NG je jejich nástupcem a představuje nejmodernější generaci v řadě pasivních sledovacích systémů. Kontejnery jsou vezeny vozidly českého výrobce Tatra T-815 se zvýšenou balistickou ochranou a jsou vybaveny multispektrálními maskovacími sítěmi. 
 
Specialista na tyto systémy v AČR, kapitán Petr K., popsal jeho další výhody: „Při návrhu a řešení celého projektu DPET pro využití naší armádou byl kladen velký důraz na rozšíření možnosti propojitelnosti, integrace a kompatibility systému s našimi národními i aliančními systémy velení a řízení. Díky tomuto úsilí jsou schopni operátoři DPET poskytnout získaná data a informace do všech zásadních národních i koaličních systémů NATO rychleji, efektivněji a komplexněji, než kdy dříve."
 
Komplet DPET dodaný Armádě České republiky má ve srovnání s předešlou užívanou generací systému řadu výhod. „V první řadě možnost využití tzv. lehké varianty kompletu. Ta umožňuje anténní jednotky vyjmout z kontejnerů a v místě nasazení je použít pouze s lehčími stojany. Pro tento případ má obsluha k dispozici nafukovací stany s veškerým příslušenstvím a výnosovými pracovišti, která obsahují potřebné informační a komunikační technologie. Systém je díky tomu lépe přepravitelný, a to po zemi, po moři i letecky,“ dodala mluvčí společnosti ERA.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A k čemu jim to bude ??..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 15.12.2023 16:26:03
Díky Marfuše máme vojsko "na baterky" . A budeme mít neviditelná letadla která nikdy doopravdy neuvidí , protože až nám dojdou tak už se dávno bude létat v něčem jiném a jinak . Hlavně že si usáci namastí kapsu .

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…