Armáda nabízí vraky vrtulníků. Nikdo neví za kolik

18.02.2012 8:49

Česká armáda nabízí k prodeji sedm vrtulníků Mi-24 Hind. Kupec se stále hledá, prodej by se přesto mohl podle sobotních Lidových novin (LN) uskutečnit už na jaře. Cena, za kterou armáda stroje nabídne, zatím není známa.

Armáda nabízí vraky vrtulníků. Nikdo neví za kolik
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vojenský speciál na afghánském letišti

Armáda si prý průzkumem zjistila, že zájemci o vrtulníky Mi-24 existují. "Trh současně určí cenu, která bude při prodeji rozhodujícím kritériem," řekl listu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

LN připomínají, že zatímco se ve strategickém dokumentu o budoucnosti české armády (Bílá kniha) píše, že "co nejdříve" se odprodají novější stroje, rezort nyní nabízí vraky z 80. let, které mají před generální opravou.

Jeden z vrtulníků má podle listu rok po životnosti a dalším šesti končí v příštích dvou letech. Také proto podle LN neutrží armáda za tyto stroje víc než sto milionů korun, což je asi pětkrát méně, než ministerští úředníci doufali.

Bulhaři také prodávají

Podle deníku nabízí stejné stroje i Bulharsko. Za jeden vrtulník Mi-24 "v dobré kondici pro renovaci nebo na náhradní díly" chce 9,4 milionu korun. Ukrajina zase nabízí pět helikoptér z roku 1986 po 15 milionech korun za kus.

Nákup starých vrtulníků Mi-24 už s předstihem odmítla domácí společnost Excalibur Army, tradiční zájemce, který vyřazenou techniku české armády skupuje ve velkém, píší sobotní LN.



 

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…