Armáda vyčlenila 1000 vojáků pro síly velmi rychlé reakce NATO

02.01.2020 13:55

Česká armáda od začátku roku zařazuje 1000 vojáků do Sil velmi rychlé reakce NATO (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force). V případě krize musí být schopni reagovat do pěti dnů. V pohotovosti budou po celý rok, uvedla ČTK.

Armáda vyčlenila 1000 vojáků pro síly velmi rychlé reakce NATO
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Společně s prapory z Polska, Španělska a Velké Británie tvoří mezinárodní brigádu o velikosti asi 5000 vojáků. Armáda to dnes uvedla na svém webu.

Do aliančních sil velmi rychlé reakce armáda vyčlenila úkolové uskupení, které vzniklo na základě 71. mechanizovaného praporu. Společně s vojáky z Hranice na Moravě do něj patří příslušníci 16 dalších armádních útvarů, ale i rumunská rota z 811. pěšího praporu Rumunska, s nimiž čeští vojáci v minulosti cvičili.

Podle velitele úkolového uskupení Petra Blechy začala intenzivní příprava na zařazení do VJTF v roce 2018. Představovala teoretickou přípravu i taktická cvičení s bojovými střelbami včetně účasti na zahraničních cvičení. Cvičit plánují i v letošním roce.

Síly velmi rychlé reakce aliance vytvořila po ruské anexi Krymu a dalších událostech na Ukrajině. Zajistit mají řadu úkolů v případě nutnosti okamžité reakce. „V současné době není v aliančních silách jednotka, která by byla akceschopnější,“ uvedla armáda.

VJTF mají k dispozici nejen pozemní sílu, ale i leteckou či námořní podporu. Kromě reakce při napadení některého z členů NATO musí být připraveny například podpořit mírovou operaci nebo zajistit pomoc při katastrofách. Jejich úkolem může být i okamžité nasazení k zajištění podmínek pro nasazení dalších jednotek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…