Arménie zvažuje přihlášku do EU

09.03.2024 19:55

Arménie zvažuje podání žádosti o členství v Evropské unii. „Arménský lid si zvolil demokratickou cestu rozvoje společnosti a tuto volbu lidé několikrát prokázali,“ říká arménský ministr zahraničí Ararat Mirzojan. „Je dobré diverzifikovat vztahy a mít co nejvíce partnerů,“ dodal. Prioritou zahraniční politiky Arménie nicméně i nadále zůstává budování vztahů s jejími sousedními státy.

Arménie zvažuje přihlášku do EU
Foto: Repro: YouTube
Popisek: Arménský ministr zahraničí Ararat Mirzojan hovoří o možnosti podání žádosti o vstup do EU

Ministr zahraničí Arménie Ararat Mirzojan v pátek uvedl, že zvažuje podání žádosti o členství Arménie v Evropské unii, protože se snaží navázat bližší vztahy se Západem, vzhledem k napětí s tradičním spojencem Ruskem.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45989 lidí
„V současné době se v Arménii do značné míry diskutuje o mnoha nových možnostech, a nebude tajemstvím, když řeknu, že mezi ně patří i členství v Evropské unii,“ řekl Mirzojan v rozhovoru pro tureckou televizní stanici TRT World. „Arménský lid si zvolil demokratickou cestu rozvoje společnosti a tuto volbu lidé několikrát prokázali,“ podotkl Mirzojan. „V tomto procesu jsme viděli, že Evropská unie a Spojené státy americké jsou hlavními podporovateli demokratických změn v Arménii, a navíc je dobré diverzifikovat vztahy – mít co nejvíce partnerů.“

Krom Evropské unie a Spojených států buduje Arménie vztahy i například s Indií. Prioritou však pro Arménii dle Mirzojana zůstává normalizace vztahů se sousedními státy Arménie. „To je naše zahraniční politika, abychom to zkrátili,“ řekl ministr zahraničí.

Arménská republika, která je někdy označovaná za hranici mezi Evropou a Asií, sousedí na severu s Gruzií, na východě s Ázerbájdžánem, na jihu s Íránem a na západě s Tureckem. Hlavním městem Arménie, jež má rozlohu přibližně 29.800 kilometrů čtverečních, je Jerevan. Odhadovaný počet obyvatel Arménie je okolo 3 milionů. V zemi se rozvíjí průmysl a zemědělství. 

Podle informací z arménských médií, jak informuje server Politico, hodlá arménský premiér Nikol Pašinjan podat žádost o členství v EU koncem roku 2024.

Arménský premiér Nikol Pašinjan od svého nástupu k moci během revoluce v roce 2018 prohloubil vztahy Arménie s Evropou a s USA. O navázání hlubších vztahů se snaží zejména po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 a s ohledem na rostoucí podporu Kremlu regionálnímu rivalovi Arménie – Ázerbájdžánu.

V říjnu 2023 premiér Arménie kritizoval Moskvu v Evropském parlamentu za to, že jeho zemi nepřišla na pomoc, když Ázerbájdžán obsadil Náhorní Karabach.

Začátkem února 2024 do Arménie cestovala předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Tamní politiky ujistila o silné podpoře České republiky. Její cesta nicméně pokračovala do Ázerbájdžánu, kde prohlásila, že Česko plně respektuje jeho územní celistvost – tedy že uznává Náhorní Karabach za jejich území, čímž odmítla Arménii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No jestli nezná lepší způsob sebevraždy, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselife4 , 10.03.2024 13:02:11
je vítána v klubu

|  6 |  0

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…