Asadovým vojskům padají bomby na hlavu. Ale nikdo se k tomu nehlásí

09.04.2018 11:25

Situace v Sýrii se i nadále přiostřuje. Západ kritizuje údajný chemický útok vládních vojsk Bašára Asad na povstelecké město Douma a aktuálně na pozice vládních jednotek útočí izraelská armáda.

Asadovým vojskům padají bomby na hlavu. Ale nikdo se k tomu nehlásí
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Hořící kamion

Západní politici v posledních hodinách veřejně odsuzují chemický útok, který měly podle tvrzení neziskové organizace Bílé přilby podniknout vládní jednotky na Doumu. V jeho důsledku zemřely desítky lidí a další stovky byly zraněny. Americký prezident Donald Trump se již nechal slyšet, že Asad za tento chemický útok „tvrdě zaplatí“. Loni v dubnu nařídil americký prezident po jiném chemickém útoku ostřelování jednoho ze syrských letišť.

Tentokrát by mohla být odveta ještě silnější. Aktuálně na leteckou základnu Tiyas, ležící východním směrem od Homsu, podnikly raketový útok izraelské jednotky. Tvrdí to aspoň Sýrie a Rusko. Ruská armáda uvedla, že z libanonského vzdušného prostoru prostoru pronikly na území Sýrie dva izraelské letouny F-15, které vyslaly osm střel. Rusko konstatovalo, že pět z osmi raket se podařilo syrské protivzdušné obraně před jejich dopadem zlikvidovat.

Celý text v angličtině je ZDE.

Izraelská strana na obvinění nereagovala. Mezitím syrská státní televize ohlásila výbuchy poblíž letiště východně od města Homs s tím, že za útoky stojí Američané. Pentagon na dotaz médií svoji zodpovědnost vyloučil. Při útocích bylo dle dostupných informaci zabito asi čtrnáct lidí. Většina z nich jsou členy íránských jednotek či skupin, které Írán podporuje. Leteckou základnu v Homsu využívají také Rusové.

Jak píše britský deník The Guardian, není zatím jasné, jestli v době útoku ruská letadla byla na základně přítomna. „Izrael podobné útoky podnikl již dříve. K jednomu takovém došlo konkrétně na leteckou základnu v Tiyas také letos v únoru,“ píše deník s tím, že Izrael v bojových akcích podporuje americkou stran na území Sýrie spíš v zákulisí. „Izrael neskrývá svůj nesouhlas s plány Donalda Trump na odchod amerických vojsk ze Sýrie.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu považuje americkou přítomnost v Sýrii za ideální prostředek k tomu, aby byl omezen vliv Íránu na dění v zemi. Přes tvrdá slova Trumpa i Macrona se ke dnešnímu útoku na syrskou leteckou základnu nikdo nepřihlásil. Všeobecně se však předpokládá, že za ním skutečně stojí americká či izraelská armáda.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…