Asi bych to neměl říkat... Lékař o Ukrajincích na pohotovosti

21.05.2022 21:22 | Komentář

PUBLICISTIKA, NÁZOR Externí spolupracovník ParlamentníchListů.cz měl tu smůlu, že se v posledním měsíci ocitl hned třikrát na pohotovosti. Jednou to byla Motol, jednou Fakultní Thomayerova nemocnice a poslední byla Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Dvakrát s dětmi, jednou se svým kotníkem. Průběh návštěvy byl velmi podobný.

Asi bych to neměl říkat... Lékař o Ukrajincích na pohotovosti
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

„Lékaře jsem viděl jednou. Dvakrát jsem odešel, neboť jsem nechtěl hodiny čekat," řekl náš spolupracovník.

„Ve dvou případech zasáhla sestra, milá, zjevně unavená a přepracovaná. Kotník mi prohlídla, doporučila gázu a později RTG a mlčky se ohlédla za sebe. Totožná situace nastala v Thomayerově nemocnici, kam jsem jel s dcerou," dodal.

„Taky zde se to opakovalo. Víkend, narvaná čekárna, ale doslova, zdravotní sestra se zeptala, s čím jdeme, když jsem jí to popsal, chápavě pokynula směrem za sebe. Pak řekla, že je plno, že většina je Ukrajinců, že to v našem případě není nic vážného, ať jdeme v pondělí ke svému lékaři na obvod, že tady bychom čekali třeba šest hodin."

Důvod? Redakce rozhodně nehodlá paušalizovat problém s Ukrajinci v české metropoli, ale svědectví lékaře, které jsme získali dnes, hovoří za vše.

„Ano, ano, taky dnes jsem se vypravil na pohotovost s dítětem," sdělil náš spolupracovník telefonicky.

„Nechci jmenovat nemocnici, protože by bylo jasné, kdo to řekl. Šlo o lékaře na dětské pohotovosti. Čekárna byla skoro prázdná, za dvacet minut jsme šli na řadu a odcházeli s antibiotiky. Když jsem se zeptal, kdy se mohu zase stavit, protože tentýž lékař je i náš obvodní, řekl, že fakt neví. Popsal mi, že v čekárně u něj v ordinaci je to doslova na hlavu. Prý by to neměl říkat, ale zejména ukrajinští uprchlíci prý chodí prakticky se vším, s viditelně zanedbaným chrupem, neléčenými kožními poruchami. On jim prý několikrát vysvětloval, že má hodiny určené pro akutní příjem, že není dobré míchat nemocné a zdravé děti, ale to prý je marné."

Lékař dále uvedl, že do jeho čekárny běžně přijde i maminka, která potřebuje medikamenty pro sebe.

Praha na problémy reaguje, kapacity zřejmě nestačí

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí
„Je to hrozně vypjaté. Jak máme víc a víc pacientů a je míň času, jsem už místy nepříjemný, protože vidím, že třeba se zarostlým nehtem na noze dotyčná chodí měsíce. Když jí řeknu, aby si došla jinam, že jsem pediatr, tedy pro děti, několikrát mě dáma okřikla, ať pomůžu," uvedl náš dopisovatel zážitek z rozhovoru s lékařem.

Tím současný stav nekončí.

PL mají rovněž několik svědectví zubařů, kterým volají Ukrajinci ne kvůli bolestem, což by se dalo absolutně pochopit, ale kvůli rovnátkům. Většinou je chtějí hned a zdarma.

Na nápor válečných uprchlíků se přitom snaží Praha reagovat všemi prostředky.

Primární péči pro děti a dospělé z Ukrajiny zajišťuje například VFN prostřednictvím zřízených ambulancí označených jako UA POINT.

V současnosti jsou k dispozici čtyři speciální ambulance, a sice na Společném příjmu interně nemocných, I. chirurgické klinice, Gynekologicko-porodnické klinice VFN (porodnice U Apolináře) a Klinice pediatrie a dědičných poruch metabolismu VFN na Karlově.

Všechna pracoviště poskytují primární ambulantní i pohotovostní péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…