Ať je zdravý! Přání Zemanovi z Ostravy. Takto se tam slavil vznik republiky

28.10.2021 21:20 | Reportáž

„Počasí nádherné, skvěle hrají, pivo dobré.“ Na Prokešově náměstí v Ostravě připravili 28. října program ve stylu první republiky. „Jsem znechucená současnou politickou situací,“ padlo. Hlavně si ve svátek nekazit náladu politikou.

Ať je zdravý! Přání Zemanovi z Ostravy. Takto se tam slavil vznik republiky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Program při příležitosti svátku 28. října v Ostravě

„Vůbec to, že tady uspořádali nějaké vystoupení…,“ oceňovali lidé, kteří přišli odpoledne 28. října před Novou radnici v Ostravě. Prokešovo náměstí bylo plné stánků s připomínkami doby první republiky, nechybělo občerstvení, ukázky historických automobilů a jízdních kol.

Dobová jízdní kola. Foto: Daniela Černá

Anketa

Litujete rozpadu Československa? (Ptáme se od 28. října 2021)

74%
21%
hlasovalo: 27809 lidí
„Nejdůležitější je, že náš stát vznikl. Měli bychom se starat o svoji samostatnost. K ohrožení může dojít vždycky,“ podotýká čtyřicetiletá paní Zdena z Ostravy, posunuje si sluneční brýle a vychutnává krásné počasí. 

Na program přišly stovky lidí. Někteří si dali pivo, další se pokoušeli posadit některou z ratolestí na historický stroj a jiní jen tak posedávali na lavičkách a poslouchali hudbu. Odpoledne hrála ostravská Hipnautica.  

„Vevnitř to bylo pěkné, venku jsme se moc nezdržovali. Celkem to šlo,“ říká k uspořádanému programu 28. října v Ostravě jedna ze seniorek, která s rodinou využila možnost podívat se nejen do radničního foye.
 

„Jsem znechucená současnou politickou situací,“ komentuje atmosféru 103. výročí po vzniku Československa seniorka z Ostravy Radmila a chystá se vše vysvětlit. Jenže manžel ji zastavuje: „Ne, je takové pěkné počasí… nebudeme si kazit odpoledne politikou,“ směje se a uklidňuje evidentně nespokojenou „drahou polovičku“. Věnovat se politickým tématům nebo budoucnosti země už tento manželský pár dnes náladu nemá. Přijeli se podívat z asi dvacet kilometrů vzdáleného města Orlová na ostravský program, aby si užili bezstarostný den a krásné počasí.

V Ostravě 28. října 2021. Foto: Daniela Černá

Že se letošních oslav neúčastní kvůli nemoci prezident republiky Miloš Zeman a předávání vyznamenání je odloženo, málokomu vadí. „Jsou důležitější věci,“ shodují se místní s přáním pevného zdraví na adresu hlavy státu.

Největší zájem byl o historické vozy. „S autem mě tu vyslal hasičský sbor a hasičské muzeum. Jde o pragovku z roku 1951, benzínový motor, 2,1 obsah. Slouží pro přepravu,“ popisuje Aleš Vichek s kolegou. Oba v dobových kostýmech pracují jako zaměstnanci hasičského sboru v Ostravě. „Dnes to máme za odměnu,“ říkají.

Ukázky historických vozidel. Foto: Daniela Černá

Pro návštěvníky byl na Prokešově náměstí připraven stan československých legionářů a prvorepublikových četníků v historických uniformách a s dobovými zbraněmi.

Ukázky dobových zbraní. Foto: Daniela Černá

„Počasí nádherné, skvěle hrají, pivo dobré.“ Návštěvníci programu využili příležitosti ve svátek pustit starosti z hlavy.


   
Prokešovo náměstí 28. října. Foto: Daniela Černá
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…