Ať vládnou ANO a SPD spolu! Miloš Zeman navrhl příští vládní koalici

13.04.2024 17:40 | Monitoring

V sobotu 13. dubna to na politické scéně hřmělo. Dvě parlamentní strany si volily nové vedení. Mraky se sice sešly, ale ani z nich nekáplo. Vše zůstává při starém. ODS si zvolila pošesté do čela Petra Fialu. A opoziční hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) si zase zvolila Tomia Okamuru. Ani jeden z předsedů neměl vyzyvatele. Svůj díl na sjezdech obou stran měli i oba bývalí čeští prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman.

Ať vládnou ANO a SPD spolu! Miloš Zeman navrhl příští vládní koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Na sjezdu strany SPD se volilo nové vedení. Svůj post obhájil Tomio Okamura. Z 216 hlasů delegátů SPD Okamura získat 195 hlasů. Jeden z hlasů byl neplatný, zbytek hlasoval proti stávajícímu předsedovi.

„V SPD to probíhá demokraticky, sám o sobě člověk kandidovat nemůže, musí vás někdo navrhnout. Doufám, že mě někdo navrhne, a doufám, že budu moci obhajovat svůj mandát, protože bych chtěl pokračovat jako předseda SPD,“ řekl Seznam Zprávám Okamura. Mezi delegáty se rozdaly kandidátní listiny na nominaci nového předsedy strany. Nikdo kromě Tomia Okamury ovšem z vnitřku hnutí SPD nevzešel.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37910 lidí
A Tomio Okamura začal před volbou svůj kandidátský projev zostra. „Peníze Čechům, ne Ukrajině. Chceme mír, ne válku. Ne migraci, ne euru. Chceme právo na referendum. Pokud se spojíme všichni, kdo chceme mír, a ne diktát Bruselu, máme šanci zvítězit proti válečným štváčům z pětikoalice,“ prohlásil Okamura.

Tomio Okamura se dotkl i aktuálních témat. Nejvíce ho pálil minulý týden schválený tzv. migrační pakt, který pro členské země EU revidoval azylové právo. „SPD vyvine maximální úsilí, abychom migrační pakt po červnových volbách znovu otevřeli a odmítli. Chceme si sami rozhodovat, kdo s námi v České republice bude žít,“ řekl předseda SPD.

Tomio Okamura také přednesl plán před volbami do Evropského parlamentu. Získat chce přinejmenším tři europoslance za SPD. Podle jeho mínění vzroste podpora euroskeptických stran v celé Evropě, což by mohlo vést k vytvoření blokační menšiny v Evropském parlamentu. „Lze důvodně předpokládat, že dojde k nárůstu počtu mandátů. Blokační menšina by mohla být v podstatě velmi stabilní. Může oddalovat určitá hlasování, určitá usnesení,“ řekl Okamura na sjezdu.

Na sjezd hnutí SPD zamířil i bývalý prezident Miloš Zeman. „Jsem rád, že SPD představuje důležitou součástí našeho politického spektra. Nejste extremisté, jste radikální,“ řekl za potlesku Miloš Zeman delegátům SPD. A dodal, že vládní strany se svých občanů obávají: „Vládní strany nejen pohrdají občany, ale bojí se jich,“ řekl bývalý prezident. Při odchodu se dočkal ovací vestoje. Zeman v projevu projevil přání, aby příští vládu složilo hnutí ANO společně s SPD.

Svou zdravici poslal SPD i zakladatel ODS a bývalá hlava státu Václav Klaus. „Voliči budou mít možnost volbou vaší strany vyjádřit, že ani oni nechtějí válku, ale mír,“ zkonstatoval Václav Klaus prostřednictvím dopisu, který na sjezdu přečetl první místopředseda strany Radim Fiala. Na sjezd se z důvodu nedostatku času nemohl Václav Klaus dostavit osobně. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …