Ať žije Havel. Bude se slavit i v cizině

29.09.2016 7:00

Nedožité osmdesátiny ex-prezidenta Václava Havla si od počátku týdne připomínají na mnohých místech v zahraničí, řada vzpomínkových akcí se chystá i v jeho domovině.

Ať žije Havel. Bude se slavit i v cizině
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bývalý prezident Václav Havel

V den výročí Havlových narozenin (5. Října) se na Václavském náměstí v Praze uskuteční jedna z největších akcí k jeho nedožitým osmdesátinám – sešlost s názvem Milí spoluobčané.

Původně chtěli pozvat Rolling Stones, ale slavná kapela z časových důvodů nepřijede. I tak organizátoři očekávají, že se sejde alespoň 50 lidí. „Rádi bychom, aby přišlo 200 tisíc lidí, ale může se klidně stát, že přijde jen pět,“ uvedl pro Lidové noviny nakladatel Pavel Jungmann, spoluorganizátor akce.

Vedle oslavy narozenin Václava Havla je účelem akce ukázat hodnoty, které ex-prezident ve svých projevech i ve svém životě prosazoval – „přimknutí se k západní civilizaci, svobodě slova, být otevřen migrační vlnám,“ vypočítal Jungmann.

Organizátor odmítá, že by se jednalo vyloženě o záležitost pražské kavárny. „Samozřejmě, že to někdo napadne jako akci pražské kavárny, ale bude to vlastně česká, českorepubliková kavárna,“ tvrdí Jungmann.

„Havel tady chybí. Havel jako člověk, jako dramatik, spisovatel, jako někdo, kdo utvářel politiku, obětoval této zemi svůj život. Nechci nijak přehánět, ale myslím si, že takoví lidé tady teď nejsou, pragmatičnost politiky je tak obrovská, že spousta intelektuálů i normálních lidí se nemá k čemu upnout. Nechceme Havla adorovat, ale připomenout si, že tu byli lidé, na něž jsme se mohli spolehnout, kteří nám nedělali ostudu ve světě,“ říká Jungmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…