Au. „Je to v učebnici.“ Flegr narazil na skutečného odborníka

03.08.2021 7:17

Profesor Jaroslav Flegr zabředl nedávno do vědní disciplíny imunologie a začal tvrdit, že imunitu vůči covidu je nutné zjišťovat vyšetřením buněk v kostní dřeni. Jenže narazil na zkušeného hematologa, podle kterého Flegr šíří úplné nesmysly. Parazitolog odkázal hematologa na odbornou literaturu. Ale neřekl jakou.

Au. „Je to v učebnici.“ Flegr narazil na skutečného odborníka
Foto: archiv J. Flegr
Popisek: prof. Jaroslav Flegr

Anketa

Je dobře, že se na kulturu a sport dostane jen omezené množství neočkovaných a dále již jen očkovaní?

hlasovalo: 8381 lidí
Profesor Jaroslav Flegr patří ke stálicím, pokud jde o různá varování před koronavirem. Nedávno se vyjadřoval k tématu, které v české společnosti rezonuje, totiž k protilátkám, které skýtají ochranu před virem. „Hladiny protilátek o imunitě proti covidu moc neřeknou, důležité jsou paměťové B buňky. Klidně je můžeme měřit, ale pozor, sídlí v kostní dřeni… Test není levný, ale zájemcům bych ho dělal zdarma – když se na oplátku nechají zařadit do registru dárců kostní dřeně,“ navrhoval evoluční biolog.

V tomto ovšem narazil na hematologa, profesora Lukáše Smoleje. Smolej je zástupce přednosty pro vědu ve Fakultní nemocnici Hradec Králové na čtvrté interní hematologické klinice. A s Flegrem rozhodně nesouhlasil. „Až na to, že tvrdíte úplný nesmysl. Paměťové B lymfocyty samozřejmě cirkulují běžně v obvodové krvi,“ sdělil mu hematolog. „Bohužel, podobně tomu je u řady dalších výroků, kde ‚střílíte od boku‘,“ poznamenal ještě.

„Imunologii už hezkých pár let aktivně nedělám, nicméně stále ještě nejspíš platí, že pro dlouhodobou humorální imunitu odpovídají LLPC (long lived plasma cells) sídlící v kostní dřeni a možná ve slezině. Jestli to už neplatí, tak mi dejte citaci,“ vyzýval hematologa. „Za dlouhodobou imunitu zodpovídají memory B cells (paměťové buňky typu B – pozn. red.). Nechápu, proč do toho najednou začínáte plést plazmatické buňky, které jsou něco poněkud jiného, než B-lymfocyty, to se snad shodneme. Stačí se podívat do kterékoliv učebnice imunologie, na Wikipedii atd.,“ namítal mu na to hematolog.

A Flegr se slovy „odtud vítr vane“ hematologa odkázal na blíže nespecifikovanou odbornou literaturu. Což Smolej považoval za důkaz, že diskuse skončila. „Plazmatické bb vs. lymfocyty rozezná i student medicíny. Memory B cells prostě v krvi cirkulují, LLPC je něco zcela jiného. Omyl nejste schopen uznat, tak si dál šiřte svoje moudra,“ nabádal Flegra s ironickým palcem nahoru hematolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…