Au! Nešťastná kampaň pana Pospíšila. Pirát otevřel starou ránu

10.05.2019 14:22

Lídr kandidátky do Evropského parlamentu za Pirátskou stranu Marcel Kolaja se s Lubošem Xaverem Veselým v rozhovoru pro XTV.cz vrátil k návrhu Pirátů, kteří chtěli odhalovat prázdné byty v Praze s pomocí elektroměrů a případně je následně zdaňovat. „Byla to nešťastná kampaň pana Pospíšila,“ říká Kolaja, jenž mimo jiné hovořil například i o tom, zda Piráti jsou pro legalizaci marihuany.

Au! Nešťastná kampaň pana Pospíšila. Pirát otevřel starou ránu
Foto: TV Prima
Popisek: Jiří Pospíšil hostem Partie na TV Prima

Téma legalizace marihuany je i Pirátů dle Kolajových slov stále na stole. „Když se podíváte na to, jak dnes funguje ta represe v oblasti užívání konopí, tak je nefunkční. Vytváří černý trh. Lidé, kteří potřebují konopí využít pro zdravotní účely, se pohybují v šedé ekonomice, dělají něco nelegálního a jsou kriminalizováni,“ říká Kolaja. 

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
 
Fungování toho černého trhu považují prý v zásadě za špatný jev. „Chceme tedy ten trh regulovat, nastavit rozumné podmínky, aby lidi nebyli za masti z konopí, které si dělají pro osobní potřebu, kriminalizování,“ uvedl.
 
Moderátor mu namítl, že ale jsou na festivalech často k vidění „lidé s dredy, jak si jedou jointy“... „To nejsou žádné mastičky na bolestivá kolena, to je bohapusté fetování,“ konstatoval. – „Nevím, co je špatného na dredech, náš předseda má taky dredy, vy máte nějaký účes, já mám nějaký účes, a on má dredy...“ zarazil se Kolaja. 
 
„Dobře, zapomeňte na dredy. Vídám týpky, co to kouří, a legalizovat to těmto lidem je první krok k tomu, aby jednoho dne byli na heroinu,“ kontroval moderátor. – „Momentálně existuje černý trh, a to je velký problém. Když někdo vypije pivo, tak je taky veselý. Proto je třeba trh regulovat. Je namístě, aby existoval regulovaný trh i na konopí, které má na rozdíl od alkoholu velmi důležité léčivé účinky,“ pravil Kolaja. S tím, že je pro to, povolit mastičky a užívání pro osobní potřebu, ale věc regulovat, tedy nechodit s marihuanou na náměstí a někomu ji tam prodávat, což se dnes často děje.
 
Další věc, která v posledních dnech byla slyšet od Pirátů, byl nápad odhalovat prázdné byty prostřednictvím dat z elektroměrů, což vzedmulo vlnu nevole. Kolaja k tomu připomněl, že to, co Pirátí dělají, je především pracování s daty. „Vytváříme politiku a rozhodnutí na tom, že máme nějaká data a podle těch se rozhodujeme. Necucáme si to prostě z prstu podle nějakého pocitu, že existuje nějaký problém,“ začal zeširoka Kolaja.
 
„Jestliže chcete řešit nějaký problém bytové krize v Praze, tak je důležité vědět, jestli je skutečným problémem, že je hodně prázdných bytů,“ pokračoval s tím, že díky tomu je možné zjistit, jestli ten problém chtějí řešit a jak ho řešit. 
 
Nevidí proto prý nic špatného na tom, že se zjistí anonymní data o tom, zda v Praze jsou, nebo nejsou prázdné byty. „Celé to byla taková kampaň pana Pospíšila do Evropského parlamentu a byla dost nešťastná,“ zdůraznil Kolaja, jenž v celém nápadu neshledával žádný problém. „Ale dopadlo to tak, jak to dopadlo,“ povzdechl si.
 
Celý rozhovor ZDE
 
„My tady nesbíráme žádná data konkrétně, jakože Xaver nesvítí. Tak to není,“ poznamenal Kolaja, aby uklidnil Xavera, jenž se přiznal, že ho pirátský návrh sledovat elektroměry nejdříve tak vyděsil, že až „trpěl stihomamem“.
 
Další věcí, která rezonovala z úst Pirátů, byla legalizace prostituce. „Nesmíme se tvářit, že problém s prostitucí neexistuje. Postavme se k tomu čelem a problém řešme,“ řekl Kolaja, jenž je toho názoru, že by se politici měli více zaměřit na trh s prostitucí a vytvořit pro něj legislativu a regulace.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…