Audit: Systém hodnocení a financování české vědy se musí změnit

13.10.2011 11:46

Mezinárodní audit zkritizoval způsob hodnocení a financování české vědy, takzvaný kafemlejnek je prý třeba změnit. Auditoři poukázali hlavně na nízkou státní podporu a minimální financování vědy z průmyslové sféry. Pochválili naopak zlepšující se kvalitu vědeckých prací.

Audit: Systém hodnocení a financování české vědy se musí změnit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Závěrečnou zprávu auditorské společnosti Technopolis na konferenci prezentovali zástupci ministerstva školství. Od ledna pak chtějí spustit projekt, který má řešit nové efektivnější financování, bude stát 100 milionů korun.

"Závěrečná zpráva upozorňuje na extrémně nízký podíl průmyslové sféry na financování výzkumu a vývoje vysokých škol, nízkou výkonnost výzkumu a vývoje v porovnání se západní Evropou nebo na nízkou institucionální podporu v porovnání s mezinárodním standardem," uvedla garantka projektu Jitka Moravcová. Zatímco v EU tvoří státní podpora výzkumu dvě procenta HDP, v ČR to bylo v roce 2009 jen 1,53 procent HDP. 

Hodnocení financované z fondů EU se provádělo od roku 2010, audit o 850 stranách přišel na 38 milionů korun. Hloubková analýza se zaměřila na státní správu, mezinárodní spolupráci českých vědců, způsob rozdělování peněz podle počtu citací a publikací, ale také na ochranu autorských práv a duševního vlastnictví.

Efektivní financování už v lednu

"Zpráva proto jednoznačně doporučuje opustit současnou metodiku hodnocení výsledků výzkumu a vývoje a na ni navázaný mechanický výpočet výše institucionálního financování," uvedli zástupci ministerstva. Hodnocení institucí se prý má provádět zhruba po pěti letech, aby ústavy měly čas předvést, co umí a případně odstranit slabé stránky. Zásadně by se také měly změnit pravomoci vládní rady pro výzkum a vývoj, která byla minulý týden rozpuštěna.

V lednu chce proto ministerstvo zahájit projekt efektivního hodnocení a financování. Příprava nového systému má trvat dva roky, bude stát 100 milionů korun. I na tento projekt půjdou peníze z EU.

"Reforma nastavila dobrý směr," zastala se nicméně současného systému Moravcová. Poukázala také na to, že až do začátku ekonomické krize se zvyšovaly veřejné prostředky na vědu. "Za posledních deset let se citovanost našich prací zvýšila šestkrát," upozornila na zvyšující se kvalitu vědeckých prací. Česko je ale stále pod evropským průměrem v počtu publikací a je stále třeba co dohánět.

Čtěte:

Nečas zřídil pozici hlavního vědeckého poradce vlády. Stane se jím Fiala

Gajdůšková: Peníze pro vědu a výzkum - vláda přichází s křížkem po funuse

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…