Autor kupónové privatizace: Podvod století? Jen zemanovské žvásty

31.10.2011 23:45

Podle Tomáše Ježka, bývalého ministra pro privatizaci, proběhla kupónová privatizace čistě a sám by se za ni oznámkoval jedničkou. Co ale nadělalo všechny problémy, o kterých se nyní ve spojitosti s ní mluví, bylo následné nakládání s akciemi soukromníky.

Autor kupónové privatizace: Podvod století? Jen zemanovské žvásty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Tomáš Ježek, bývalý ministr pro privatizaci a správu národního majetku, má za to, že samotná kupónová privatizace proběhla bezchybně. Její první vlna proběhla před téměř dvaceti lety a jejími autory byli kromě Ježka i Dušan Tříska a nynější prezident Václav Klaus.

„Problémy, co známe a co se staly skvrnou na ní, se staly až po ní, když se s akciemi obchodovalo," uvedl v České televizi Ježek. Podle něj byly na vině špatné zákony. Navíc dodal, že se sice kradlo, ale už ne ze státního majetku, nýbrž ze soukromého.

S tím nesouhlasil bývalý premiér Miloš Zeman. Ten kdysi kupónovou privatizaci nazval podvodem století. Ježek toto sousloví nyní označil za „zemanovské žvásty". „Já jsem slušný člověk, tak nebudu mluvit o ježkovských žvástech," oponoval Zeman. Zároveň ale dodal, že je žvást to, že by se kradlo jen ze soukromého majetku a ze státního ne. Za příklad uvedl Československou námořní plavbu, což byl podle jeho slov státní majetek rozkradený Viktorem Koženým.

Související: Komunisté nezapomněli: Uplynulo 20 let od "krádeže století"

„Copak je lepší, když byl okraden soukromník, než když stát?" ptal se Zeman. „Je to tak trochu lidská ubohost," zhodnotil Tomáše Ježka. Podle Zemana privatizace být musela, ale vadil mu tento konkrétní způsob.

„Podle mého názoru bylo zapotřebí otevřít cestu zahraničnímu kapitálu, jenže Tomáš Ježek tehdy mluvil o prodeji rodinného stříbra, ale kde nic není, ani čert nebere," zhodnotil tehdejší Ježkovo počínání.

Jako příklad zemí, kde se privatizace povedla lépe, uvedl ekonom a také kdysi kandidát na prezidenta Jan Švejnar Polsko a Maďarsko. On sám byl v 90. letech ekonomický poradce ČSFR. „Tato kupónová privatizace byla velice náročná na to, aby byl zachován právní rámec," řekl v pořadu Švejnar. On sám prý tehdy prosazoval jednodušší model privatizace a také chtěl rok počkat, až budou hotovy reformy.

Polsko ani Maďarsko neměly Koženého

S tím, že v Polsku a Maďarsku se privatizace povedla lépe, se Švejnarem souhlasil i Zeman. „Polsko ani Maďarsko nemělo v takovém rozsahu Kožené," narážel opět na tohoto podnikatele, který nyní žije na Bahamách. Podle něj je ale Kožený jen jeden symbol, podobných lidí, co na kupónové privatizaci nelegálně vydělali, bylo více.

Podle Švejnara, který nyní přednáší v USA na univerzitě, se české tunelování popisuje i v amerických učebnicích. To je podle Zemana alarmující, že po Čapkově slovu robot převzaly Spojené státy i tunelování. „Za to, co jsem udělal já, bych si dal jedničku, ale za celou kupónovou privatizaci bych dal čtyři minus," hodnotí průběh privatizace Ježek.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…