Až 175 Kč za vodu. Němci, Francouzi... Zlé tajemství českých vodáren

16.01.2024 9:50 | Analýza

Voda v českých městech zdražuje. Podle projektu Pravda o vodě například na Kladensku platí lidé pětinásobně více než v roce 2000, obdobně je tomu třeba i na Frýdecko-Místecku. „Cenu vody jednoznačně nejvíc ovlivňují náklady na její distribuci,“ říká autor projektu Pravda o vodě Radek Novotný. Na Kladně už za vodu dávají 175 Kč. Kde je tajemství vysokých cen a jakou roli v tom hrají, Němci, Francouzi či Španělé?

Až 175 Kč za vodu. Němci, Francouzi... Zlé tajemství českých vodáren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Ceny za vodné a stočné jsou v jednotlivých lokalitách různé. Například v Humpolci dodává a odvádí vodu společnost Vodak za 72,70 Kč, v Kladně, kde vodárny vlastní Středočeské vodárny – VaK Kladno, je to dokonce 175 korun. Jde o růst 25 procent.

Vždy záleží na tom, v jakém vlastnictví daná vodárenská síť je. Zda jde o vodárny v rukou měst, španělské Aqualie, francouzské Veolie, francouzské společnosti Suez, rakouské Energie AG a německé Gelsenwasser.

„Cenu vody jednoznačně nejvíc ovlivňují náklady na její distribuci. Jedna věc je přivést tu vodu a musíte mít na to infrastrukturu, to znamená vodárenské trubky a samozřejmě úpravy vod a čistírny odpadních vod zase pro tu vodu čištěnou. A tak se složí město a stát, postaví čistírnu za 150, 130 milionů korun, a to město pak řekne: My bychom chtěli, ať to soukromník provozuje, když vy jste tady monopol, tak to provozujte, a on vám dá za to pět tisíc nájem. To je dobře zvolený marketing firem, které říkají: My jsme strategický investor. Já říkám, že nejsou,“ poznamenal v rozhovoru o vodě autor projektu Pravda o vodě Radek Novotný.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pamatuji boj v našem městě cca na přelomu tisíciletí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 16.01.2024 10:28:36
kdy se do toho hrnula Veolia! Nepomáhal tlak a odpor občanů či tisku, prostě došlo k lacinému výprodeji! Dnes za vodu platíme znatelně více než mnohem větší Brno či Ostrava! Ale tehdejší socdem. v čele magistrátu na to prostě nehleděla! Ošidila nejen město, ale i občany. Když k tomu přidáme další článek, tedy společnost zajišťující dodávky tepla a teplé vody, cena se nabaluje ještě o ně. Samozřejmě je i tato společnost spřízněná s Veolií! A Veolia není charita, přišla sem vydělávat! Ale údržbu vodovodního řadu platíme my spotřebitelé tomu mezičlánku, Veolia příliš neinvestuje! Dnes bych ty, co se toho tehdy zúčastnili, kopala do pozadí! Když vidím svazek okolních obcí, které si tuto komoditu ponechaly a cenu mají mnohem nižší, rudnu vzteky a závistí!

|  18 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…