Až 175 Kč za vodu. Němci, Francouzi... Zlé tajemství českých vodáren

16.01.2024 9:50 | Analýza

Voda v českých městech zdražuje. Podle projektu Pravda o vodě například na Kladensku platí lidé pětinásobně více než v roce 2000, obdobně je tomu třeba i na Frýdecko-Místecku. „Cenu vody jednoznačně nejvíc ovlivňují náklady na její distribuci,“ říká autor projektu Pravda o vodě Radek Novotný. Na Kladně už za vodu dávají 175 Kč. Kde je tajemství vysokých cen a jakou roli v tom hrají, Němci, Francouzi či Španělé?

Až 175 Kč za vodu. Němci, Francouzi... Zlé tajemství českých vodáren
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Ceny za vodné a stočné jsou v jednotlivých lokalitách různé. Například v Humpolci dodává a odvádí vodu společnost Vodak za 72,70 Kč, v Kladně, kde vodárny vlastní Středočeské vodárny – VaK Kladno, je to dokonce 175 korun. Jde o růst 25 procent.

Vždy záleží na tom, v jakém vlastnictví daná vodárenská síť je. Zda jde o vodárny v rukou měst, španělské Aqualie, francouzské Veolie, francouzské společnosti Suez, rakouské Energie AG a německé Gelsenwasser.

„Cenu vody jednoznačně nejvíc ovlivňují náklady na její distribuci. Jedna věc je přivést tu vodu a musíte mít na to infrastrukturu, to znamená vodárenské trubky a samozřejmě úpravy vod a čistírny odpadních vod zase pro tu vodu čištěnou. A tak se složí město a stát, postaví čistírnu za 150, 130 milionů korun, a to město pak řekne: My bychom chtěli, ať to soukromník provozuje, když vy jste tady monopol, tak to provozujte, a on vám dá za to pět tisíc nájem. To je dobře zvolený marketing firem, které říkají: My jsme strategický investor. Já říkám, že nejsou,“ poznamenal v rozhovoru o vodě autor projektu Pravda o vodě Radek Novotný.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

„Dále cenu vody ovlivňuje to, aby ten, kdo ji distribuuje, mohl vzít od státu, aby ji mohl vyčerpat buď z povrchových nebo podzemních zdrojů a použít, zpracovat, upravit v úpravnách a pak distribuovat. A pak ji samozřejmě nějakou mírou zatěžuje jako všechno daň z přidané hodnoty. A v některých případech jsou to ještě zisky, které si inkasují soukromé firmy, které z toho odvětví, na tom odvětví, přišly vydělávat a ty zisky z toho odvětví odsají a skončí někde v zahraničí,“ míní Novotný.

Ten nabádá i k tomu, aby se lidé zamysleli nad skutečností, že i když má třeba městská vodárna cenu vodného-stočného stejnou jako koncern, kolik z peněz se investuje do obnovy a rozvoje vodovodní a kanalizační sítě. „Zatímco město zisky investuje, koncern si je vyplatí na svůj účet,“ dodává. Projekt tak dlouhodobě navrhuje, aby si města spravovala dodávky vody sama vlastními firmami a výdělek používala právě na obnovu a rozvoj vodovodní a kanalizační sítě.

„V celém tom objemu financí, které se do toho odvětví nějakou formou investují, všechno v tom zaplatí občan. Je jedno, jestli to zaplatí v ceně vodného, stočného, nebo to zaplatí zprostředkovaně z daní, z veřejných rozpočtů. V okamžiku, kdy jakýkoliv subjekt začne vybírat vodné a stočné, tak prostě to vodné a stočné za dodávku vody a za vyčištění vody, vykasíruje nakonec vždycky od občana České republiky. Jestli je tam městská vodárna a občan, tak je to přímý vztah, nebo je tam městská vodárna a soukromý prodejce, tak ten soukromý prodejce to stejně vyfakturuje tomu občanovi. To znamená – je to pořád stejný systém,“ poznamenal Novotný.

„Jestliže někdo tvrdí, že sem přicházejí strategičtí investoři, kteří z nás sejmou toto břímě, tak ať nám ho ukáže, protože já jsem ho za dvacet let neobjevil a za 40 let ho neobjevili například ani ve Francii,“ dodal. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pamatuji boj v našem městě cca na přelomu tisíciletí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseparabola , 16.01.2024 10:28:36
kdy se do toho hrnula Veolia! Nepomáhal tlak a odpor občanů či tisku, prostě došlo k lacinému výprodeji! Dnes za vodu platíme znatelně více než mnohem větší Brno či Ostrava! Ale tehdejší socdem. v čele magistrátu na to prostě nehleděla! Ošidila nejen město, ale i občany. Když k tomu přidáme další článek, tedy společnost zajišťující dodávky tepla a teplé vody, cena se nabaluje ještě o ně. Samozřejmě je i tato společnost spřízněná s Veolií! A Veolia není charita, přišla sem vydělávat! Ale údržbu vodovodního řadu platíme my spotřebitelé tomu mezičlánku, Veolia příliš neinvestuje! Dnes bych ty, co se toho tehdy zúčastnili, kopala do pozadí! Když vidím svazek okolních obcí, které si tuto komoditu ponechaly a cenu mají mnohem nižší, rudnu vzteky a závistí!

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…