BILLA čelí bombě. A není sama. Skutečné ceny odhaleny

17.01.2024 13:27

Řetězec BILLA zrušil v České republice koutky regionálních potravin, což kritizuje Agrární komora ČR. Supermarket, který v minulém roce v Česku vydělal 459 milionů Kč, však čelí i další „bombě“. A není sám, s celou svou konkurencí. Ekonom Lukáš Kovanda oznámil, že výrobci potravin zlevnili v prosinci meziročně o 20 %. Skutečné ceny potravin pro zákazníka v obchodech se však snížily jen o 0,3 %.

BILLA čelí bombě. A není sama. Skutečné ceny odhaleny
Foto: FCB
Popisek: Billa ve slovenském městě Zvolen

Hlavní ekonom Trinity bank Lukáš Kovanda upozornil na skutečnost, že ač zemědělci i potravináři zlevňují, obchodní řetězce tato zlevnění do svých cen nepromítají. „Umožňuje jim to vysoká koncentrace trhu a slabá konkurence,“ vysvětlil ekonom.

Na sociální síti X sdílel graf Indexu cen výrobců a jejich meziroční změny z dat z ČSÚ. Z grafu lze vypozorovat, že oproti prosinci 2022 ceny výrobců v prosinci 2023 klesly o téměř 20 procent. „Jedná se o nejvýraznější meziroční zlevnění zemědělské produkce minimálně od roku 2010, a pravděpodobně v celé historii ČR od roku 1993,“ napsal Kovanda s tím, že po zlevnění cen výrobců následovalo – i když méně výrazné – zlevnění potravinářů.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí

„Potravinářské výrobky, včetně souvisejících služeb a prací, zlevňovaly v prosinci meziročně o 4,1 procenta,“ uvedl Kovanda.

Ceny potravin v obchodech se nicméně v prosinci snížily „prakticky neznatelně“, jen o 0,3 procenta. „Ceny v obchodech v podstatě stagnují, zatímco zemědělci o celou pětinu zlevňují,“ řekl k situaci Kovanda.

Dodal, že na straně obchodníků stále existuje prostor pro zlevnění, když i v minulých měsících ceny snižovali pomaleji než zemědělci a potravináři, a to i přesto, že byli všichni podrobeni stejnému cenovému vývoji v oblasti energií a cena nákladů se jim tak zvedla úměrně.

Skutečné ceny odhaleny. Co s tím?

Kovanda upozorňuje na vysokou koncentraci trhu i slabou konkurenci. „Trh obchodníků je však více koncentrovaný než trh potravinářů, a hlavně než trh zemědělců, pročež jsou na trhu potravinářů ceny nejvíce strnulé a nejméně pružně tak reagují na aktuální změny skutečné nabídky a poptávky. To obchodníkům vytváří relativně největší prostor ke svévolnému navyšování si vlastních marží, alespoň tedy na přechodnou dobu, a současně k úpravám marží a cen dle momentálních potřeb, například marketingově motivovaných,“ vysvětlil ekonom.

„Obchodníci reagují na tlak veřejnosti a médií například nastavováním cen s přesností na jednotky haléřů, aby tak demonstrovali své zlevňování,“ napsal Kovanda. Zda však bude zlevnění trvalé a odpovídající způsobu, jakým poklesly ceny zemědělců a potravinářů, ukážou až následující měsíce.

Na jeden konkrétní obchodní řetězec se zaměřila Agrární komora České republiky.

BILLA čelí kritice

Zisk rakouského řetězce supermarketů BILLA, který je vlastněný německou skupinou REWE Group a v Česku má 256 supermarketů, činil v minulém roce jen v České republice 459 milionů korun.

Agrární komora BILLE před osmi lety pomáhala zavádět tzv. „regionální koutky“, kde se prodávaly potraviny od tuzemských dodavatelů. BILLA se rozhodla tyto koutky zrušit.
„Některé regionální potraviny je ale možné nadále nalézt mezi ostatními výrobky. V záplavě zahraničních produktů se však ztrácejí,“ informovala na facebooku Agrární komora ČR s tím, že regionální nabídka sloužila i jako vhodná propagace pro produkci menších výrobců, a to „často i se značkou kvality“.

„Škoda, dáváme BILLE palec dolů,“ rozhodla Agrární komora ČR.

K rušení regionálních koutků se vyjádřil i její prezident Jan Doležal. „Je škoda, že se obchodní řetězec rozhodl zlikvidovat regály s regionálními výrobky. Převážně malí výrobci tak ztratili výhodu oslovit se svou nabídkou širokou veřejnost, protože na zajištění většího objemu prodeje zpravidla nemají kapacitu,“ uvedl.

Podle prezidenta komory kvůli tomuto rozhodnutí bude tratit výrobce, obchodník i spotřebitel. Upozornil též na rozpor s činností a komunikací obchodního řetězce. „V obecné rovině je to pak v přímém rozporu s tím, jak řetězce komunikují svůj důraz na prodej českých potravin a význam spolupráce s českými lokálními dodavateli,“ zdůraznil Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Malý český trh se stal doslova Klondikem pro nadnárodní řetězce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 17.01.2024 15:23:59
které sem vtrhly a v podstatě zlikvidovaly dosavadní standardní český maloobchodní prodej (např. síť prodejen Jednota a jiné). Čím více zlikvidovaných malých českých obchodníků, chovatelů a zemědělců, tím lépe pro tyto bandity, jejímiž slouhy se stala i naše fialová soldateska.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…