Babiš? A co děláte vy? Kovanda napomenul vládu za rozpočet

08.08.2022 8:27 | Ze sítí

Zhoršení výhledu ratingu dluhu ČR ze strany agentury Moody's, které agentura oznámila minulý týden, se stalo jablkem sváru mezi příznivci a odpůrci současné vlády Petra Fialy a jeho ministra financí Zbyňka Stanjury (oba ODS). Ti první hází odpovědnost na Andreje Babiše, ti druzí varují, že je to pro Fialovu vládu další z varovných signálů.

Babiš? A co děláte vy? Kovanda napomenul vládu za rozpočet
Foto: lukaskovanda.cz
Popisek: Lukáš Kovanda

Sám ministr financí má přitom jasno a potvrdil to i na svém Twitteru.

 

„Další účet, který platíme za osm let vládnutí A. Babiše. Agentura Moody's potvrdila vysoký rating ČR, ale zhoršila výhled z důvodu silné energetické závislosti ČR na Rusku. Víme, že Putin používá plyn a ropu jako zbraň, prioritou je derusifikace české i evropské energetiky,“ napsal a potvrdil tak, že ze zhoršeného výhledu ratingu viní jak Babiše, tak Putina.

Ekonomický komentátor a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda má ale jiný názor. Podle něj jde o poslední varování Fialově vládě a Česku hrozí fatální energetická krize. Zároveň vyzval vládu k ozdravování veřejných financí.

 

„Fialova vláda by měla na zdvižený prst ratingových agentur Moody's a Fitch reagovat urychleným vytvořením tří-, šesti- a desetiletého plánu ozdravování tuzemských veřejných financí. Bude-li mrhat veřejnými penězi na neadresné ,úsporné tarify', zhoršení ratingu bohužel nastane.“

Na výtky ze strany ODS a pětikoalice, že za zhoršenou situací v oblasti veřejných financí může vláda Andreje Babiše, reagoval na svém Twitteru Kovanda zmínkou o nečinnosti současné vlády ve vztahu ke kritizovaným Babišovým krokům, kterými současná vláda argumentuje.

 

„Pokud Babišova vláda rozhazovala a rozkrádala veřejné finance, soudný člověk by čekal: 1) seškrtání rozhazování; 2) vyšetřování rozkrádaček,“ píše Kovanda s tím, že po více než osmi měsících nejsou patrné známky ani jakýchkoli škrtů, ani vyšetřování jakýchkoli trestných činů v souvislosti s rozkrádáním státního rozpočtu.

„Fialova vláda naopak plánuje ještě o 400 miliard Kč větší ,sekeru' než Babiš,“ upozorňuje Kovanda na rozpočtový výhled představený Stanjurovým Ministerstvem financí.

Dodejme, že Fialova vláda na období 2022 až 2025 plánuje schodek zhruba 1,2 bilionu (1200 miliard) korun. Pokud bychom to porovnali s působením vlády Andreje Babiše, ta v letech 2018 až 2021 vytvořila schodek zhruba 813 miliard, tedy skutečně o přibližně 400 miliard nižší, jak uvádí Lukáš Kovanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…