Babiš: Evropa se neobejde bez jednání s Ruskem

01.08.2016 7:31

Prezident Miloš Zeman a vicepremiér Andrej Babiš (ANO) se dostali do sporu kvůli reorganizaci policie. Babiše, který byl výrazně proti slučování elitních útvarů, překvapilo, že se Zeman nepostavil na jeho stranu. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro Lidové noviny.

Babiš: Evropa se neobejde bez jednání s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„S panem prezidentem máme korektní vztahy. Ale samozřejmě jeho stanovisko v tomto případě mě určitě nepotěšilo. Jestli mě zklamal? To je možná příliš silné, prezident má své zájmy, respektive politické postoje, kterým se dá rozumět, a podle nich jedná,“ uvedl Babiš. 

Zatím však nechtěl spekulovat o tom, zda hnutí kvůli tomuto sváru postaví svého vlastního prezidentského kandidáta. Rozhodne o tom podle něj hnutí. „Nerozhoduji o všem, na to vážně nemám čas. Jen jsem vyjádřil svůj názor, že pokud by chtěl kandidovat Martin Stropnický, tak je zřejmě jedinou tváří hnutí, která by měla v těchto volbách šanci. Ale jestli přijde hnutí s někým jiným, tak s tím určitě nemám problém,“ uvedl Babiš.

Ochlazení vztahů mezi Babišem a Zemanem však popřel mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Klíčová a pro tuto zemi zásadní je shoda v otázce migrace,“ nechal se slyšet Ovčáček. Podle Babiše je migrační vlna a terorismus větší nebezpečí než Rusko. „Evropa má jedinou šanci, jak se s migrací vypořádat, a to je vyřešit problémy v Sýrii a Libyi, což nepůjde bez jednání a spolupráce s Ruskem,“ uvedl Babiš. 

Babiš v rozhovoru, který Lidovým novinám poskytl, také chválil fungování vlády. „Daří se snižovat státní dluh, který na konci roku bude nižší než v roce 2013,“ podotkl. Jediný škraloup, který vnímá, je likvidace fungující protikorupčního a protimafiánského útvaru u policie. „Zřejmě se sociální demokracie útvaru, který řídil Robert Šlachta, bojí, a proto ho nechtěla na bezpečnostním výboru Sněmovny nechat promluvit,“ podotkl. Zmínil však také spor s KDU-ČSL o církevní restituce. „Hnutí ANO mělo vždy za to, že církevní náhrady jsou předražené o 54 miliard korun. Takže zdaněním by došlo alespoň k částečnému narovnání přibližně o dvanáct miliard,“ pomyslel si Babiš. Dodal však, že toto volební období je podle něj nejklidnější za posledních 20 let.

Babiš také hovořil o tom, jak by se zachoval při vyjednávání o budoucí vládě v případě úspěchu v parlamentních volbách. „Budeme mnohem obezřetnější a podstatně zkušenější. My do toho šli možná trochu naivně, věřili jsme, že jsme na jedné lodi, a hlavně jsme byli nepřipravení, sháněli jsme lidi na jednotlivé posty na poslední chvíli. Nezapomínejte, že to byly předčasné volby, které nikdo nečekal,“ poznamenal.

V závěru rozhovoru se Babiš vyjádřil také k poslankyni Kristýně Zelienkové, která hnutí v minulých dnech opustila a výrazně zkritizovala. „Paní Zelienková lže, to zaprvé. Argumentuje kauzou Čapí hnízdo, což je několik měsíců stará záležitost. Proč nerezignovala hned? Podle mě má jednoznačně blízko k TOP 09 a vůbec bych se nedivil, kdyby se objevila na krajské nebo sněmovní kandidátce této strany,“ řekl Babiš.

Novináři se podle něj také stále snaží najít nějaký rozkol v jeho hnutí, který neexistuje. „Ambice některých lidí jsou nenaplněné, někteří možná očekávali něco jiného. Ale není to nic dramatického. Podstata je, že vedení hnutí funguje a je jednotné. Mimochodem já mám jednu celoživotní výhodu. Já jsem se nikdy necítil ohrožen ani ve firmě, ani v hnutí. A pokud hnutí dospěje k tomu, že si zvolí nějakého jiného lídra, tak já s tím nemám problém,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…