Babiš Macronovi fandil, nesouhlasí s jeho názory na EU a migraci

24.04.2017 17:38

I když vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš fandil ve francouzských prezidentských volbách vítězi prvního kola Emmanuelovi Macronovi, nesdílí jeho názory na migraci a integraci Evropské unie. Názory jeho protikandidátky do druhého kola Marin Le Penové označil za extrémní. Současně dnes před novináři zopakoval, že byly poraženy tradiční strany, jejichž kandidáti do hlasování, které se uskuteční za dva týdny, nepostoupili.

Babiš Macronovi fandil, nesouhlasí s jeho názory na EU a migraci
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Emmanuel Macron

„Já osobně pana Macrona znám, je to netradiční politik, to znamená vyhrálo hnutí. Je třeba říct, že porazil tradiční politické strany,“ uvedl Babiš, který zařazuje mezi „netradiční politiky“ i sebe. „I když samozřejmě jsem mu fandil, neznamená to, že bych sdílel jeho názory na migraci a na integraci EU,“ konstatoval. Podle něj se ukáže, zda jde z Macronovy strany pouze o předvolební sliby.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) doufá v to, že Macron zvítězí i ve druhém kole francouzských prezidentských voleb. V případě triumfu jeho protikandidátky Le Penové by hrozil vzestup nacionalismu a protekcionismu, což by mohlo negativně ovlivnit Evropskou unii, ale i české investice nebo obchod.

Macron postoupil do druhého kola se 23,75 procenta hlasů. Kandidátka krajní pravice Le Penová získala hlasy 21,53 procenta voličů.

Le Penová chce imigraci do Francie zásadně omezit. Podle centristického Macrona si Evropa „na masový příliv uprchlíků musí zvyknout“, protože nelze zastavit. Vítěz prvního kola voleb je také zastáncem úzké integrace EU, zatímco Le Penová je odpůrkyní pokračování Unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…