Babiš: Úspory občanů a firem za mě vzrostly o 750 miliard Kč

10.01.2022 9:24 | Glosa

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš vychválil svou někdejší vládu a konstatoval, že i v covidových časech rostly úspory obyvatel, které posléze lidé mohli využít k nákupu českých státních dluhopisů schválených ještě jeho vládou, čímž si mohli ochránit své peníze. Expremiér zdůraznil, že rostly i úspory firem, což dokládá, že jeho vláda v časech covidu firmám opravdu pomohla. Tentokrát k tomu využil prostor v deníku MF Dnes, který vlastní.

Babiš: Úspory občanů a firem za mě vzrostly o 750 miliard Kč
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svém facebookovém pořadu Čau lidi

Anketa

Jste pro zrušení covid pasů, tedy pro to, aby neočkovaní mohli volně chodit kamkoliv?

89%
9%
hlasovalo: 24379 lidí

Bývalý premiér Andrej Babiš vychválil svou vládu. Zdůraznil, že jeho vláda musela pracovat v nelehkém covidovém období a prý se po celou dobu snažil lidem pomáhat. A řada věcí se mu podle jeho vlastních slov podařila. Dokládají to např. rostoucí úspory českých občanů v bankách.

V závěru roku 2021 lidé své úspory mohli využít k nákupu státních dluhopisů, které schválila ještě Babišova vláda a které podle expremiéra ochrání úspory občanů před inflačními tlaky.

„Nákup těchto dluhopisů dokazuje, že lidé věří české ekonomice, a proto investují do jejích dluhopisů. Prodej dluhopisů našim občanům má minimálně dvě výhody. Úrokové výnosy z dluhopisů končí v peněženkách našich občanů, chrání je před inflací, a navíc výnosy nejsou zdaněny. A pak je určitě lepší, když naše státní dluhopisy drží naši občané, a nikoli finanční investoři, často zahraniční, a nemohou se pak stát předmětem jejich spekulací. Proto v jejich prodeji občanům je nutno pokračovat,“ zdůraznil Babiš.

Vedle úspor občanů rostly také úspory firem. Podle Babiše to je důkaz, že jeho vláda v covidových časech firmám opravdu pomohla.

„A ještě jedné poznámce se nelze ubránit. Zlepšení finanční pozice jak domácností, tak firem přesahuje v souhrnu 750 mld. Kč. Velká část z toho je dána podporami, které naše vláda uvolnila ze státního rozpočtu. Tam – na účty občanů a firem – se „přestěhovala“ velká část deficitu státního rozpočtu. Ale právě na to se rádo zapomíná. To se přece vůbec nehodí ke kritice naší vlády. A tak si rádi počkáme, co předvede ta nová,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…