Babiš bouchl do stolu, jde o církevní restituce. A vrátil se k roli Miroslavy Němcové

16.10.2019 17:59

Podle premiéra Andreje Babiše stát kvůli rozhodnutí Ústavního soudu ve věci zamítnutí zdanění církevních restitucí přišel o 380 milionů korun. Babiš dál trvá na tom, že příjmy se mají danit a Ústavní soud prý věc posuzoval jen z právní stránky. „My rozhodnutí soudu respektujeme, ale to nic nemění na tom, že příjmy se mají danit a že to bylo předražené,“ řekl premiér.

Babiš bouchl do stolu, jde o církevní restituce. A vrátil se k roli Miroslavy Němcové
Foto: Repro ČRo
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Samotné církevní restituce podle něj byly předražené a byly schváleny podivným způsobem. „Bylo to schváleno v půl jedné v noci. Paní předsedkyně Miroslava Němcová vyhlásila přestávku, potom ukončila přestávku. Bylo to schváleno o jeden hlas, velice nestandardně nějakým poslancem, který byl stíhán nevím za co,“ prohlásil Babiš pro Českou televizi s tím, že podle něj stát kvůli předražení přišel o 54 miliard korun.

„Trvám na tom, že to bylo předraženo. Nemovitosti, pozemky, zemědělská půda i lesy. Nezpochybňuji, že tam byly nějaké staré křivdy. Restituce se měly řešit po revoluci, ne že to tak dlouho trvalo,“ řekl nakonec premiér, že restituce už měly být dávno vyřešeny.

Ústavní soud nedávno na návrh senátorů rozhodl, že nemůže dojít ke zdanění církevních restitucí, jak to prosadila vláda ANO a ČSSD s podporou poslanců KSČM a SPD. Soud uvedl, že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené komunistickým režimem není slučitelné s demokratickými zásadami právního státu.

Církevní restituce obsahovaly vydání nemovitého majetku v hodnotě 75 miliard korun a dalších 59 miliard korun, navýšených o inflaci, vyplacených za nemovitosti, které stát nevrátil. Podle KSČM mohl stát v případě zdanění získat zpět až 380 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…