Babiš byl na Primě sám a stejně se rozčílil: Proč někdo pořád říká, že bude hůř? Už je líp!

07.04.2019 12:18

Do nedělní Partie televize Prima dorazil premiér Andrej Babiš. Vzhledem k tomu, že proti němu ve studiu neseděl žádný politický oponent, předseda vlády rozehrál slovní koncert, v němž zpražil své ministry. Důrazně prý trvá na tom, aby jeho kolegové méně cestovali a nedělali si ze svého resortu reklamní agenturu. Tepal obědy zadarmo na vládě a prozradil, kolik nás může stát naše předsednictví Evropské unii.

Babiš byl na Primě sám a stejně se rozčílil: Proč někdo pořád říká, že bude hůř?  Už je líp!
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Partie.

Na úvod odmítl prozradit, zda někoho z vlády odvolá. Vůči svým kolegům z kabinetu byl však poměrně tvrdý.

„Já samozřejmě jsem velice náročný na sebe, ale hlavně i na ministry. Oni by měli šetřit, méně cestovat, více pracovat. Určitě není dobré pojímat své ministerstvo jako marketingovou agenturu a stále něco komentovat. Nikdo nemůže mít pocit, že když je ministr, tak by měl mít zdarma obědy na vládě. To jsem zrušil. Ať každý obědvá za svoje,“ rozčiloval se Babiš. 

„Já když jsem byl ministrem financí, tak jsem lítal ekonomickou třídou, chtěl jsem tak lítat i jako premiér, ale nedovolili mi to, protože naši piloti prý musí trénovat,“ pokračoval šéf vlády poněkud udiveně.  

Vedle toho Babiš kritizoval náklady na pořádání předsednictví v EU. „Já už mám na stole návrh na pořádání toho předsednictví za 3,8 miliardy a jsou tam neuvěřitelné položky,“ kroutil hlavou nespokojeně.

Odmítl však říci, zda z vlády odvolá ministryni průmyslu za hnutí ANO Martu Novákovou. Tato dáma to prý má těžké. Nepotvrdil ani ministra dopravy Dana Ťoka. Místo toho se věnoval tahanicím kolem zakázky na výběr mýta. Premiér zdůraznil, že Kapsch toto výběrové řízení nevyhrál a jeho kabinet dokázal na celém systému ušetřit.

Babiš také konstatoval, že první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek se sice scházel s předsedou Úřadu na ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem, ale odmítl, že by Faltýnek dělal něco nešťastného. K Rafajovi byl podstatně kritičtější. Šéf ÚOHS kritizoval resorty za přidělování zakázek v systému jednacího řízení bez uveřejnění, ale pan Rafaj a s ním i diváci by si měli uvědomit, jak to bylo v minulosti. Ministerstvo financí pracovalo 25 let s jedním IT systémem, o Ministerstvu práce a sociálních věcí platilo prý totéž. Za tyto věci mohou podle Babiše lidé, kteří podepsali takřka nevypověditelné smlouvy. 

Vyjádřil se také ke vztahům v koalici. Babiš má za to, že dnes má se sociálními demokraty vztahy dobré. Vůbec nejlíp si prý rozumí s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem. „Pan premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) mi za tři a půl roku poslal jednu smsku a potom mě vyhodil z vlády. Nikdy mě nevzal na zahraniční cestu. Já jsem vzal Hamáčka na zahraniční cestu do NATO,“ vyprávěl před kamerami Babiš.

I tak má však k sociálním demokratům výhrady. „Nelíbilo se mi, když ČSSD říkala, že ona zařídila navýšení důchodů o 900 korun. To schválila vláda hnutí ANO, my to máme v programu,“ rozčiloval se.

Na ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou se obořil, že slibovala navýšení rodičovského příspěvku od roku 2020 na 300 tisíc, bez předchozí domluvy s koaličním partnerem.Takovýmto jednáním prý ČSSD porušuje koaliční smlouvu.

„Prosím vás ty programy, které tady mají ty politické strany, jsou prakticky stejné už 25 let. Otázka je, kdo je plní,“ podotkl Babiš s tím, že plní program ODS, když snižuje daně, a plní program ČSSD když zvyšuje důchody. Podstatné podle Babiše je, že on tyto staré sliby tradičních stran skutečně plní.

„Tady pořád někdo říká, že bude hůř. Proč to říká? Už je líp!“ vypálil Babiš s tím, že i navzdory plnění slibů dokáže Babišův kabinet držet pod kontrolou růst dluhu.   

Rýpl si také do šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslava Kaly. Kala konstatoval, že se stát „zasukoval“ a nedokáže adekvátně řešit výzvy moderní doby. Babiš tuto kritiku důrazně odmítl s tím, že pan Kala byl poslance ČSSD a stále dělá politiku, když např. rozporuje zavedení slev na jízdném pro seniory a studenty. „Senioři jsou nadšení. My jsme šli do voleb s tímhle a my to plníme. Ale pan Kala dělá politiku. Já nevím, jestli chce kandidovat na prezidenta, ale chce si stavět palác. Laskavě, pan Kala je profesionální politik, dostal tuhle trafiku, prosadila ho tehdy koalice ČSSD a ODS, tak ať nedělá politiku,“ zaznělo z úst premiéra.

Jeho vláda prý udělala kus práce i v digitalizaci země. „Já jsem navrhl zmocněnce pro digitalizaci pana (Vladimíra) Dzurillu, ten tam udělal víc práce než všichni před ním. My jsme udělali digitální Česko. Máme tam 808 implementačních opatření,“ vypočítával předseda vlády úspěchy svého kabinetu.

Předseda vlády nechápe, proč ho politici tradičních stran kritizují.

„Proč jsme nešli v lednu 1990 na stáž do zahraničí, abychom se naučili, jak budovat kapitalismus?“ vypěnil premiér. Místo toho tu prý bujela korupce a dálnice se stavěla, na což teď údajně doplácí již zmíněný ministr Ťok, který se snaží proces výstavby dálnic rozhýbat.

Nazvat svazek homosexuálů manželstvím? Nemám s tím problém, prozradil Babiš

Věnoval se také otázce zavedení manželského svazku pro homosexuály.

„Já jsem s tím strávil celé včerejší odpoledne,“ pravil premiér. „To je těžké téma. Já jako Andrej Babiš s tím problém nemám. Myslím si, že stejnopohlavní páry by měly mít stejná práva (jako manželé),“ uvedl Babiš. „V noci mi dokonce psala Martina Navrátilová ze Spojených států. Samozřejmě to podporuje. No a já jsem jí odpověděl, že jsem pro to, aby měli stejná práva. Problém je tam s tím, jestli se to má jmenovat manželství. Pro mě osobně to problém není,“ pokračoval.

Jen je podle něj třeba dořešit postavení dětí, jejich práva a práva jejich rodičů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…