Babiš byl přistižen při lži. Co s tím udělá premiér, ptá se Stanjura z ODS

09.03.2016 22:54

Andrej Babiš (ANO) se poněkud zamotal do tvrzení, zda mu patří firma Čapí hnízdo, která spadá do jeho holdingu Agrofert, nebo mu nepatří. Shodli se na tom předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Firmu prověřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF. Svorně zkritizovali i nový zákon o zadávání veřejných zakázek.

Babiš byl přistižen při lži. Co s tím udělá premiér, ptá se Stanjura z ODS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Zbyněk Stanjura

Veřejné zakázky se mají už letos zadávat jinak. Legislativa počítá například s tím, že se vítězem tendru může stát firma, která nenabídla nejnižší cenu. Může však být spolehlivější. Je to správná cesta? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. Stranou jejich pozornosti ovšem nezůstala ani kauza Čapího hnízda, u něhož Andrej Babiš popírá, že by s firmou měl cokoli společného. Sluší se dodat, že mu patří.

Stanjura odmítl, že se do teď vždy muselo soutěžit především na základě ceny. „Ale to je mýtus. Už podle toho starého zákona, který možná za pár týdnů přestane platit, se nemuselo soutěžit na cenu. To, že se toho řada starostů bála, je věc jiná,“ konstatoval hned v úvodu Stanjura s poukazem na to, jak je práce zastupitelů v poslední době kriminalizována. Nový zákon je příliš rozsáhlý a vinu na tom nese ministerstvo pro místní rozvoj. Poukázal také na to, že po soutěži se může cena navýšit až o 30 procent. „Když to dáte z ruky, bez soutěže, tak můžete cenu zvednout až o 50 procent. Proč?“ ptal se šéf poslaneckého klubu ODS.

Pár slov padlo také o kauze firmy Čapí hnízdo. Stanjura připomněl, že za vlády Petra Nečase (ODS) musel skončit Vít Bárta, když čelil podezření, že uplácel poslance. Toto podezření se nakonec nepotvrdilo, ale samo podezření stačilo k Bártově konci. Koaliční partneři hnutí ANO se vůči Babišovi mohou zachovat stejně.

„Andrej Babiš říká, je to moje firma, ale já s tím projektem nemám nic společného.“ Tak kde to jsme, ptal se opoziční poslanec. „Ministrova firma dostala dotaci. Teď se tam řeší podezření z podvodu... A teď jsme přistihli ministra Babiše, že lže,“ udeřil šéf poslaneckého klubu ODS. V Čem měl Babiš lhát? Právě v tom, zda je Čapí hnízdo jeho či není. Stejně tak tvrdil, že dotaci pro Čapí hnízdo prošetřovaly české orgány a nezjistily pochybení. OLAF – Evropský úřad pro boj proti podvodům ale konstatoval něco jiného.

Babiš se v tom zamotává, potvrdil Ondráčka

Ondráčka dal v tom za pravdu kritikům Andrej Babiše. „Myslím, že to je jeden z největších problémů Andreje Babiše... V tom, jak to vysvětluje dnes, se zamotává,“ konstatoval Ondráčka, jenž mohl být ministrem vnitra. Navrhoval to při sestavování vlády Andrej Babiš, ale koalice nakonec zvolila jiné řešení.

Pokud jde o nový zákon o veřejných zakázkách, Ondráčka potvrdil Stanjurova slova, že se prakticky nic nemění, pokud jde o ceny zakázek. Nelíbí se mu ani zmíněné navyšování ceny zakázky o vícepráce. V některých případech to je sice odůvodnitelné, jenže to lze zneužít i tam, kde pro to není důvod, především na regionální úrovni. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…