Babiš chce více peněz z EU na politiku soudržnosti

29.11.2018 11:32

Premiér Andrej Babiš (ANO) se chce na schůzce chudších zemí Evropské unie na Slovensku zasadit o přidání peněz na soudržnost ve víceletém finančním rámci EU pro roky 2021 až 2027. Novinářům to dnes řekl před odletem do Bratislavy. Podle něj stojí za debatu změna struktury výdajů Unie, kritizoval mimo jiné zvyšování objemu peněz pro financování evropských struktur.

Babiš chce více peněz z EU na politiku soudržnosti
Foto: screen TN.cz
Popisek: Andrej Babiš v rozhovoru TV Nova

V rámci politiky soudržnosti jsou v EU financovány projekty, které slouží ke sblížení životní úrovně mezi chudšími a bohatšími státy a regiony. „Pro nás je koheze prioritní. Nechápeme, proč v novém finančním rámci je to jediná položka, která je snížená. Naopak potřebujeme, aby byla navýšena,“ řekl Babiš. Slovenský premiér Peter Pellegrini svolal na dnešek do Bratislavy setkání zástupců 16 zemí EU, které mají na politiku soudržnosti podobný názor. Měli by podepsat deklaraci vyzývající k zajištění dostatku peněz na kohezi.

Babiš také uvedl, že kromě přidání peněz na kohezi ve finančním rámci chce Česko usilovat o to, aby mělo větší volnost při nakládání s nimi. Za prioritní oblast označil investice, zejména do dopravní infrastruktury.

Peníze pro politiku soudržnosti by chtěl Babiš nalézt úsporami v jiných kapitolách víceletého finančního rámce. „Já tam kritizuji náklady evropských struktur, které se navyšují o 23 procent. Jsou tam některé položky, které si myslím, že jsou nové a nemusely by se navyšovat, ty tradiční jako koheze a zemědělství klesají, a to je špatně,“ řekl.

Debata o možnosti zvýšení příjmů unijního rozpočtu, které se vypočítávají z výše hrubého národního důchodu členských zemí, je podle Babiše především věcí států, které jsou na rozdíl od Česka čistými plátci. Podle nynějšího návrhu Evropské komise by státy odváděly 1,11 procenta hrubého národního důchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…