Babiš drtí vše, Okamura v háji, vrací se Paroubek. Máme nejnovější čísla

17.04.2014 13:15

Favoritem voleb do Evropského parlamentu zůstává hnutí ANO, druhou příčku obsazuje sociální demokracie. Třetí jsou komunisté. Klasické pravicové strany v porovnání s výsledky podzimních sněmovních voleb oslabily. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury SANEP, který probíhal ve dnech 8. až 13. dubna na reprezentativním vzorku více než šesti tisíc respondentů.

Babiš drtí vše, Okamura v háji, vrací se Paroubek. Máme nejnovější čísla
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš na besedě s občany v Hradci Králové

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Babišovo hnutí  by získalo  23,2 % hlasů rozhodnutých voličů,  ČSSD 20,1 % voličů, KSČM si udržuje třetí pozici se ziskem 14,5 % hlasů. TOP 09 přisuzuje průzkum 8,2 % voličů. Vítěz minulých voleb do europarlamentu, ODS, má aktuálně podporu 5,4 %. Podobně jsou na tom lidovci s 5,2 %.

Ze stran, které zůstaly pod pětiprocentní hranicí nutnou pro získání mandátu, zůstává LEV 21 expremiéra Jiřího Paroubka  se 4 %. Podle autorů průzkumu může tato strana oslovit zejména nespokojené voliče sociální demokracie. „O jeho šancích na volební úspěch však rozhodne až celková volební účast, která je ve volbách do EP velice nízká a je tedy otázkou, zda Jiří Paroubek přiměje své voliče se těchto voleb zúčastnit. Problém voličské motivace bude osudový i pro ostatní menší strany a hnutí, které nemají početný či stabilní voličský elektorát,“ uvádějí autoři průzkumu. Týká se to možná poněkud překvapivě i hnutí Úsvit Tomia Okamury, jehož aktuální podpora spadla na 3,2 %, stejnou oblibu má i Česká pirátská strana (3,2 %). Okolo tříprocentní hranice se pohybuje Strana zelených (2,9 %) a Věci veřejné (2,8 %).

Celý průzkum ZDE.

Agentura SANEP uvádí, že statistická chyba se pohybuje v rozmezí +-1,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…