Babiš jde s Orbánem. Tak dostaneme z EU míň, říká Lída Rakušanová. Premiér jasně promluvil o von der Leyenové

30.07.2019 10:05

Komentátorka Českého rozhlasu Lída Rakušanová se ve svém komentáři vyjádřila ke změnám myšlení premiéra Andreje Babiše (ANO), a to co se týče Evropské unie. Právě k ní se Babiš také vyjádřil ve svém komentáři na Facebooku.

Babiš jde s Orbánem. Tak dostaneme z EU míň, říká Lída Rakušanová. Premiér jasně promluvil o von der Leyenové
Foto: Repro ČT24
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Suma 24,5 miliardy korun je podle Rakušanové tzv. čistá pozice, tedy rozdíl mezi penězi, které český stát do evropské pokladny odvedl a sumou, kterou obdržel. „Za loňský rok to bylo skoro 50 miliard korun. A vezmeme-li to od začátku členství ČR v unii v roce 2004, dostala Česká republika od Evropské unie doposud 765,7 miliardy korun. Což je zhruba polovina státního rozpočtu na letošní rok,“ poznamenala komentátorka a vzpomněla, co vše se z evropských peněz financovalo. 

Anketa

Babiš navrhuje do Evropské komise znovu Věru Jourovou. Co na to říkáte?

hlasovalo: 12444 lidí

„Že se z nich za těch 15 let našeho členství v unii nedokončila ani jedna ze dvou rozestavěných dálnic z Prahy do Českých Budějovic, ale zato se nezřídka investovalo do golfových hřišť, Čapích hnízd a nových technologií pro podniky včetně Babišova Agrofertu, je jen a výhradně naše věc,“ dodala a popsala proces, že o použití evropských fondů se rozhoduje na zdejších ministerstvech. 

„Specificky českou deviací přitom je, že od roku 2014, kdy Babišovo hnutí ANO zvítězilo ve volbách, probíhají tyto procesy na vládní úrovni pod taktovkou člověka, který byl ještě do nedávna majitelem mamutího agrárně-chemického koncernu, a od předloňska, kdy ho zaparkoval ve svěřenských fondech, má z jeho zisku jako jediná osoba prospěch. A nepřímo má tudíž na jeho zisku i nadále zájem,“ dodala Rakušanová a připomněla Babišův střet zájmů. 

Původní text ZDE.

Všímá si následně i toho, jak Babiš se přesouvá na protiunijní pozice maďarské a polské vlády. „Pro Českou republiku je to hodně špatná zpráva. Velmi pravděpodobné totiž je, že země V4, až okázale nesolidární ve všem, na čem Evropské unii záleží – ať už je to společná azylová politika nebo klimatické cíle – budou muset počítat v nadcházejícím rozpočtovém období po roce 2020 se zkrácením unijních dotací. Což bude voda na mlýn všech zdejších protiunijních populistů,“ uzavřela. 

Babiš o svém „vztahu“ k Evropské unii, tedy o schůzce s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, napsal na Facebooku. „Hodinu a čtvrt a jen ve dvou, postupně ve francouzštině, angličtině a němčině. Byla to včera moc příjemná schůzka s budoucí šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Dámou, která na mě udělala velký dojem i tím, že drží slovo. Platí, že vnímá náš region, země V4, i Česko, kde má přátele. Díky tomu, že jsme měli víc času, jsme probrali vše, co jsem plánoval. Klima, brexit, migraci, rozpočet. Byl jsem dobře připravený, dostala ode mě spousty podkladů. Naše priority v rozpočtu, jak bychom chtěli, aby se Komise změnila. Méně byrokracie, více flexibility,“ poznamenal ke schůzce Babiš.

„Vážím si toho, že jsem dostal termín jako třetí zástupce členské země, mohl budoucí šéfku Komise poznat osobně a promluvit s ní třeba i o našich rodinách a dětech. Mám z toho velmi dobrý pocit,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…