Babiš je extremista, který zničil politiku. Známý právník Přibáň se rozjel na ČT

05.05.2014 20:13

Nepokoje na Ukrajině se stále vyostřují. „Hranice mezi civilizací a barbarstvím je velmi křehká,“ upozornil v pořadu Interview na ČT 24 právník Jiří Přibáň a jedním dechem dodal, že nikdo v této chvíli nemůže vyloučit, že v zemi nepropukne občanská válka.

Babiš je extremista, který zničil politiku. Známý právník Přibáň se rozjel na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Přibáň

V souvislosti s ukrajinskou krizí připomněl Přibáň anglického filozofa, který hlásal, že přirozené je člověku násilí. A podobně jako on se Přibáň domnívá, že je nezbytné, aby národ byl zastřešen fungujícím státem, politikou a společností. V opačném případě prý hrozí pomlácení sebe navzájem, čehož je prý ostatně Ukrajina důkazem.

„V okamžiku, kdy se rozpadne politická struktura, uvolní se anarchie,“ podotýká k ukrajinskému dění. Situace se podle jeho názoru už pohybuje na hraně občanské války a nikdo prý v tuto chvíli nemůže vyloučit její vypuknutí, protože chaos prý stále sílí. „Obyvatelstvo je etnicky promíchané a zároveň tam panuje vzájemná nedůvěra,“ dodává s obavami.

Ukrajinský scénář se může odehrát kdekoliv

Nevylučuje dokonce ani možnost, že by se podobné události mohly stát i v českém prostředí. „Podívejme se na Německo, na zemi bohaté kultury a takových velikánů jako byl Goethe nebo Schiller, která přesto vyprodukovala nacionální socialismus,“ nechal se slyšet Přibáň. Je toho názoru, že v boji proti nepokojům nezastupitelnou roli hrají nadnárodní celky, především NATO a Evropská unie.

Přibáň patří k lidem, kteří už několikrát varovali před rostoucím extremismem. Ten se podle jeho slov vyznačuje jako politika krve a půdy, jako obdiv k politice hrubé síly, která pevnou rukou vládne a chrání své národy, ať to stojí, co to stojí.

V případě Ukrajiny varuje před zjednodušováním. „Nesmíme to vnímat jako souboj dobra a zla, to by bylo nebezpečné,“ míní. Právě na Ukrajině totiž podle něj vyhřezly nenávistné proudy, které se klaní k extrémní pravici a zhlíží se v Banderovi. A to se prý nesmí přehlížet.

Extremistické strany? KSČM, Úsvit a ANO

Už dříve označil Přibáň za extremistické strany u nás KSČM, Úsvit přímé demokracie a hnutí ANO. A za svým názorem si stojí i nyní, i když se jedná o parlamentní partaje a v případě ANO dokonce o koaliční hnutí. „Představují příklad antipolitiky, když se svými hesly od politiky distancují,“ vzkazuje směrem k ANO.

„Sobotka není silným předsedou vládou, protože volby nevyhrál silně,“ vyjádřil se k předsedovi vlády a šéfovi sociální demokracie. Naopak předsedu ANO Andreje Babiše přirovnal k Silviu Berlusconimu se slovy, že má charisma úspěchu. A právě tím je prý i zajímavý pro české voliče, kteří jsou znechucení politiky a razí heslo, že „politika je svinstvo“.  „A tyto předsudky ničí politiku ještě dříve, než do ní kdokoliv vstoupí,“ poznamenává právník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…